Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Zobacz wyniki ankiety: Czy tramwaj ruszający z przystanku jest włączającym się do ruchu?

Głosujących
6. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

4 66.67%
  • Nie

2 33.33%
Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 104

Temat: Tramwaj

Od dawna na forum

Art. 25.2 i 3.. Nie za bardzo zrozumiałem o co Ci chodzi z tymi skrętami. Gdybyś podparł je jakimś rysuneczkiem.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	100_1174.jpg
Wyświetleń:	564
Rozmiar:	95.9 KB
ID:	328
    Sorry za kształty samochód chce skręcić swoim pasem w jednokierunkową w lewo i tramwaj również. I tu tramwaj ma pierwszeństwo z tytułu tego art?
    2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża. "
    czy to wystarczy?
    Nic Ci te metry nie dadzą, bo tramwaj jest w ruchu od wyjazdu z zajezdni do zjazdu do niej.
    to twoja interpretacja ale muszę ją zaakceptować.
    Korek może się zrobić zawsze i wszędzie, więc co ma do rzeczy włączanie czy niewłączanie się do ruchu tramwaju.
    zawsze się zrobi w takim wypadku. Bo nie musi korek zaistnieć jesli po prostu wyminę tramwaj lub skręcę a tak to muszę czekać aż zgarnie pasażerów gdyż nie wiem kiedy sobie zdecyduje ruszyć.
    Ostatnio edytowane przez silvox ; 10-05-2015 o 12:09

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    czy to wystarczy?
    Czy ta droga na której narysowałeś tramwaj i pojazd nieszynowy jest drogą jednokierunkową?
    viko napisał:
    Bo nie musi korek zaistnić jesli poprostu wyminę tramwaj lub skręcę...
    Ominę Panie Instruktorze ominę.
    Wymijanie i omijanie, to dwa różne manewry

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Cytat Napisał viko Zobacz post
    ...samochód chce również skręcić swoim pasem w jednokierunkową a lewo i tramwaj również. I tu tramwaj ma pierwszeństwo z tytułu tego art?
    A do czego potrzebne Ci tutaj pierwszeństwo? Jezdnie są jednokierunkowe, tory przy prawej krawędzi, to lewy pas do Twojej dyspozycji. Jedziecie równolegle. Chyba, że tory przechodzą przez lewy pas (ścinają skrzyżowanie), to masz obowiązek usunąć się z nich, dając przejazd szynowemu.

Od dawna na forum

Czy ta droga na której narysowałeś tramwaj i pojazd nieszynowy jest drogą jednokierunkową?
    odp.
    chce również skręcić swoim pasem w jednokierunkową
    Chyba, że tory przechodzą przez lewy pas (ścinają skrzyżowanie), to masz obowiązek usunąć się z nich, dając przejazd szynowemu.
    przecież tak narysowałem, że przecina pasy ruchu, więc pojazd che jechać dalej swoim a że tramwaj ma peirwszeństwo to wiem ale czy wynika to tylko z art. przytoczonego wyżej czy czegoś więcej?? takie jakieś wiątpliwości mnie naszły?? a co do omijania to oczywiście spore przejęzyczenie

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

W/g mnie jednak trzeba ten tramwaj przepuscic - niezbyt szczęśliwie są te tory ułożone..
    Wrzuć namiar na GSV - pooglądamy sobie te tory..

Od dawna na forum

nie umiem tego robić, ale u nas w wielu miejscach tak tory przechodzą więc nie ma co wrzucać bo jest tak jak namalowałem tyle że oba pojazdy są na drodze z pierwszeństwem i wjeżdżają w jednokierunkową.

Mieszka w
    malopolskie

Co nie umiesz ??
    W"mapach google" po kliknięciu w "trybik" masz opcję "udostepnij" - wybierz "krótki link".. Skopiuj go i wklej do posta..
    https://goo.gl/maps/duVPP - możesz zobaczyc coś takiego ..

Od dawna na forum

Cytat Napisał silvox Zobacz post
    "trybik"
    już w znalezieniu tego mam problem

Użytkownik

Kilka sytuacji z życia.
    Film 1.
    Film 2.
    Sytuacja 3.
    Sytuacja 4.

Ad. 1) Po ruszeniu z przystanku, widzimy oczami motorniczego skręcający zielony samochód z przeciwnego kierunku w lewo a zanim inny srebrny. Ten zielony miał pierwszeństwo a tramwaj nawet nie dzwonił, bo włączał się do ruchu. Natomiast kierujący srebrnym słusznie uznał, że względem niego motorniczy już włączył się do ruchu.

Ad. 2) Tramwaj dojeżdża do przystanku i zatrzymuje się. Załóżmy, że chce skręcić w prawo a pojazdy (taxi, syrenka/trabancik) chce pojechać na wprost. Tutaj analogicznie twierdzę, że po tramwaj tuz po ruszeniu powinien ustąpić pierwszeństwa tym pojazdom.

Ad. 3) Tramwaj zamyka drzwi i ustępuje pierwszeństwa kierującym samochodem i rowerem.

Ad. 4) Tramwaj zabiera pasażerów. Nawet wyjeżdżając z drogi podporządkowanej mam nad nim pierwszeństwo, jeżeli rozpoczyna jazdę po zatrzymaniu.

Są to wnioski, z którymi co najmniej 3 osoby na forum się ze mną nie zgodzą Jeżeli wciąż nie zgadzają się co do podstaw prawnych, to mam nadzieję, że jakoś inaczej zinterpretują "rozsądek" motorniczego (choćby skromnie Art. 3. ustawy PoRD)
    Ostatnio edytowane przez Ledru ; 11-05-2015 o 13:35

Mieszka w
    malopolskie

viko, tu jest...
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Trybik.jpg
Wyświetleń:	504
Rozmiar:	99.8 KB
ID:	329
    Resztę ci opisałem..

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0