Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
Hybrid View
-
10-04-2015, 23:11 #1Nowy użytkownik
Kilka pytań na temat dróg rowerowych.
Witam. Mam kilka pytań odnośnie korzystania ze ścieżek rowerowych.
1. Czy jeśli wzdłuż drogi na której mamy po jednym pasie jezdni w każdym kierunku biegnie droga dla rowerów, to rowerzyści muszą obowiązkowo poruszać się nią, a nie mogą drogą, bez znaczenia w którym kierunku jadą?
2. Czy tak samo będzie w przypadku drogi z dwoma pasami jezdni w każdym kierunku - zarówno ze ścieżką znajdującą się w jednym przypadku tylko z jednej strony drogi, a w drugim przypadku z obu jej stron?
3. Jak to wygląda w przypadku kolumny rowerów, bo z tego co rozumiem ma ona jakieś specjalne uprawnienia?
-
11-04-2015, 19:27 #2Nowy użytkownik
1. Jeśli ścieżka rowerowa jest po obu stronach jezdni, to muszą się obowiązkowo po niej poruszać.
Natomiast w przypadku, gdy mamy na przykład jezdnię z dwoma pasami ruchu w dwóch kierunkach, a ścieżka rowerowa jest tylko po jednej stronie (np przy lewym pasie), to jeśli rowerzysta porusza się zgodnie z kierunkiem ruchu pojazdów na lewym pasie, to musi jechać po ścieżce.
Jeśli natomiast rowerzysta chce jechać w kierunku takim, jak prawy pas, a po tej stronie nie ma ścieżki, to może, lecz nie musi jechać po jezdni.
2. Wydaje mi się, że powinni się wtedy poruszać ścieżką rowerową, lecz nie mam pewności.
3. Tutaj wiem tyle, że nie można jeździć w więcej niż 15 osób w kolumnie, a pojazdy nie mogą wyprzedzać pojedynczych rowerów znajdujących się w kolumnie.
P.S. Czemu mój temat nie został jeszcze dodany? Opisałem dość wyczerpująco pewien frapujący mnie temat :/ A minęło już kilka dni.
-
11-04-2015, 21:37 #3
Pinky napisał:
Ponieważ założyłeś dwa takie same tematy.P.S. Czemu mój temat nie został jeszcze dodany? Opisałem dość wyczerpująco pewien frapujący mnie temat :/ A minęło już kilka dni.
Myślę, że tutaj znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
http://naukajazdy.pl/forum/showthrea...C5%82adk%C4%99
Jjim napisał:
Tak. Muszą obowiązkowo korzystać z drogi dla rowerów.1. Czy jeśli wzdłuż drogi na której mamy po jednym pasie jezdni w każdym kierunku biegnie droga dla rowerów, to rowerzyści muszą obowiązkowo poruszać się nią, a nie mogą drogą, bez znaczenia w którym kierunku jadą?
Będzie tak samo. Po to tworzy się drogę dla rowerów, by wyeliminować ruch rowerzystów na jezdni.2. Czy tak samo będzie w przypadku drogi z dwoma pasami jezdni w każdym kierunku - zarówno ze ścieżką znajdującą się w jednym przypadku tylko z jednej strony drogi, a w drugim przypadku z obu jej stron?
Zorganizowana kolumna rowerów lub wózków rowerowych musi tak samo stosować się do przepisów jak pojedynczo jadący rower. Także nie ma żadnych "specjalnych uprawnień".3. Jak to wygląda w przypadku kolumny rowerów, bo z tego co rozumiem ma ona jakieś specjalne uprawnienia?
Zabrania się tylko wjeżdżania między jadące w kolumnie rowery lub wózki rowerowe.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks