Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
-
01-09-2015, 11:06 #1Nowy użytkownik
pierwszeństwo na skrzyżowaniu
Cześć,
od dłuższego czasu frapuje mnie kto ma pierwszeństwo w tej sytuacji. Czy skręcający w prawo (czerwona strzałka) może zająć tylko prawy, kończący się pas i musi ustąpić pierwszeństwa skręcającym w lewo (żółta strzałka)? Wydaje mi się, że gdyby nie wysepka i kawałek ciągłej linii za nią skręcający w prawo miałby prawo zająć od razu dowolny pas i zawsze miałby pierwszeństwo przed skręcającymi w lewo ale wysepka powoduje, że musi jechać skrajnym pasem i ustąpić pierwszeństwa. Czy dobrze myślę? Jeżdżę tam codziennie i niestety ludzie różnie to interpretują i często dochodzi do małych konfliktów.
Pozdrawiam
widok street view
https://goo.gl/maps/0UwDd
-
02-09-2015, 07:24 #2
Na dywagacje "gdyby" nie dyskutujemy - mozemy rozpatrzyc tylko konkretny przypadek czyli to co widać na fotce..
w/g mnie skręcajacy w lewo "pojawia się" na drodze z pierwszeństwem dużo wcześniej i niestety ale to pierwszeństwo ma w miejscu gdzie pas zanika..
Jadący tym odcinkiem z zanikającym pasem skad wie czy ten jadący po jego lewej stronie przyjechał "z prosta" czy "z lewa" ??
-
02-09-2015, 21:48 #3
Czasami trzeba podywagować co by było, gdyby...
Gdyby nie było linii ciągłej i pasa włączania, to "czerwony" miałby PP nad "żółtym" jako nadjeżdżający z przeciwka. Więcej. Miałby pierwszeństwo wyboru pasa ruchu. Ale w tym wypadku wysepka kanalizująca ruch, zakończona ciągłą, przechodzącą w pas włączania wymuszają na "czerwonym" zajęcie jedynego, możliwego pasa ruchu, a w następnej kolejności jego zmianę. I tutaj jest sedno sprawy. Kto zamierza zmienić pas ruchu, obowiązany jest ustąpić PP jadącemu po tym pasie.
To pierwszeństwo nie wynika z tego, że skręcający wjechał na skrzyżowanie wcześniej (choć, gdyby to była znaczna odległość, możliwe), a z faktu zmiany pasa ruchu przez wjeżdżającego z naprzeciwka i skręcającego w prawo.w/g mnie skręcajacy w lewo "pojawia się" na drodze z pierwszeństwem dużo wcześniej i niestety ale to pierwszeństwo ma w miejscu gdzie pas zanika..
Rzeczywiście. Jego to nie powinno interesować. On ma przestrzegać art.22.1/4/5.Jadący tym odcinkiem z zanikającym pasem skad wie czy ten jadący po jego lewej stronie przyjechał "z prosta" czy "z lewa" ??
-
03-09-2015, 10:28 #4Od dawna na forum
- Mieszka w
- Podlaskie
-
03-09-2015, 17:53 #5

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks