Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28
    Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Młyn wynika z powolnego narastania napięcia w przepisach jak w horrorze Hitchcocka..
    Najpierw w UoK 6/1/6 określa czym mozna kierować, potem 6/1/12 dodaje przyczepę do 3,5t a potem 6/3/2 zezwala na terenie RP na ciągnięcie przyczep ciągnikiem.. Dopiero zapoznanie się i zrozumienie tych wszystkich zasad daje pogląd na nasze prawo - szukaj aż znajdziesz..

P.S. Kat. D+E zezwala na ciągnięcie autobusem przyczepy z kamieniem obojetne jaka ciężka..

Użytkownik

ejj tam napięcia... Wszystko ładnie się czyta bez latania z początku ustawy na koniec i z powrotem Przepisy są zrozumiałe. Ja tylko poddałem pod wątpliwość zrozumienie intencji ustawodawcy. Drążenie rodzi się z tego, że "znamionowa" kategoria B+E uprawnia kierowcę do ciągnięcia przyczepy o granicznej wartości dmc. Tutaj też mam pewne zastrzeżenia, bo przecież i tak rzeczywista masa całkowita pojazdu ciągnącego przyczepę (dla pojazdu dedykowanego pod uprawnienia dla kat. B) nie może być mniejsza niż rzeczywista masa całkowita przyczepy - i jest to warunek ogólny, poza który w grę wchodzą obostrzenia dotyczące rodzaju hamulców przyczepy albo ich braku. Jedyne co przychodzi mi na myśl to to, że ustawodawca chciał podkreślić rangę tych regulacji jako obejmujących swym zakresem uprawnienia do kierowania pojazdami, nie zaś jako obejmujących czyn zabroniony niemający związku z kierowaniem bez uprawnień danego rodzaju lub ich ograniczeń.

Wracając do ciągnika rolniczego, podtrzymuję, iż dziwi mnie dopuszczenie do ciągnięcia nim przyczep "ciężkich". Zwracam uwagę, że PJ kat. B z kodem 96 nie dopuszcza do kierowania ciągnikiem z przyczepami. Stąd wniosek, że ustawodawca uznał za istotny czynnik dmc przyczepy. Z drugiej strony wspomniane ograniczenie wagowe pojazdu ciągnącego (dla kat. B) w stosunku do ograniczenia wagowego przyczepy nie pozostawia złudzeń, że ustawodawca miał na względzie rodzaj pojazdu ciągnącego ("ciężkiego" Vs "lekkiego"). Skoro jednak dopuścił kierowcom posiadającym tylko kat. B(nawet z kodem 96) kierowanie ciągnikiem rolniczym, czyli pojazdem "ciężkim", i ewentualnie ciągnięcie nim przyczepy wyłącznie lekkiej, to widocznie uznał, że kierowanie samym ciągnikiem rolniczym albo ciągnikiem z przyczepa lekką nie wykracza poza umiejętność prowadzenia np. samochodu osobowego albo samochodu osobowego z przyczepą lekką.

Dlatego zdumiewające jest to, że ustawodawca zezwolił osobom posiadającym uprawnienie "B+E" na kierowanie nawet kilkunastu-tonowym zespołem, w którym dmc przyczepy może wynosić 10t. Być może uzasadnieniem tego zamieszania jest fakt max. prędkości (konstrukcyjnie zablokowana w każdym przypadku???) ciągnika rolniczego, ale to trochę mało jako uzasadnienie intencji.
    Ostatnio edytowane przez Ledru ; 13-02-2016 o 18:54

Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał Ledru Zobacz post
    zdumiewające jest to
    Jakbyś z księżyca spadł.. Nie tylko to przecież ..

fakt max. prędkości (konstrukcyjnie zablokowana w każdym przypadku???) ciągnika rolniczego
    Nie musi być konstrukcyjnie zablokowana - w ustawie jest ograniczona..

dmc przyczepy może wynosić 10t.
    A nie jest w przypadku przyczep istotna RMC ??

Użytkownik

Cytat Napisał silvox
    A nie jest w przypadku przyczep istotna RMC ??
    Pod względem uprawnień istotna jest DMC a ze względu na innego kalibru wykroczenia także RMC. To rozróżnienie ma związek m. in. z przydzielaniem punktów karnych do ewidencji kierowców naruszających przepisy.

EDIT: Konstrukcyjna blokada dotyczy ciągnika rolniczego wchodzącego w skład kolejki turystycznej (25 km/h - zrównanie z wolnobieżnym).

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Ledru napisał:
    Wracając do ciągnika rolniczego, podtrzymuję, iż dziwi mnie dopuszczenie do ciągnięcia nim przyczep "ciężkich".
    Mnie to nie dziwi. Dla mnie sprawa jest oczywista. Mając B+E, pojedzie ktoś pojazdem samochodowym o dmc 3,5 T z przyczepą inną niż lekka, potrafi wycofać takim zespołem pojazdów, potrafi brać odpowiednie najazdy, wie jak zespół pojazdów zachowuje się na zakręcie itd., to i poradzi sobie zespołem pojazdów składającym się z ciągnika rolniczego i przyczepy. Do manewrowania tonaż nie ma tu większego znaczenia. Taki ciągnik nie rozwija też wielkich prędkości.
    Zwracam uwagę, że PJ kat. B z kodem 96 nie dopuszcza do kierowania ciągnikiem z przyczepami.
    Z przyczepami nie, ale z przyczepą tak.
    Ta podkategoria jest dedykowana głównie zespołom pojazdów składających się m.in. z przyczepy kempingowej. Dzięki temu ktoś kto chce pojechać na wczasy z rodziną i mieszkać w przyczepie kempingowej, nie musi robić kat. B+E. 4250 kg to przecież nie jest wielki tonaż, dlatego to kierowania ciągnikiem rolniczym nie jest brany pod uwagę i niczego nie zmienia.
    Być może uzasadnieniem tego zamieszania jest fakt max. prędkości (konstrukcyjnie zablokowana w każdym przypadku???)
    Akurat prędkość w ciągniku rolniczym nie jest blokowana, z wyjątkiem sytuacji, gdy ciągnik rolniczy wchodzi w skład zespołu pojazdów kolejki turystycznej. Wtedy konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h. Ale o tym sam już pisałeś.
    Generalnie w myśl przepisów ustawy prawo o ruchu drogowym kierujący ciągnikiem rolniczym ( również z przyczepą) nie może przekraczać prędkości 30 km/h.
    Myślę że nie ma co się zastanawiać dlaczego kat. B+E daje takie same uprawnienia jak kat.T. Tak samo przecież było gdy owe przepisy znajdowały się jeszcze w ustawie prawo o ruchu drogowym (art.88 ). Także nie jest to nowość.
    ...poza który w grę wchodzą obostrzenia dotyczące rodzaju hamulców przyczepy albo ich braku.
    Tak, ale tu już wchodzą warunki techniczne, hamulec uruchamiany z miejsca kierowcy lub hamulec bezwładnościowy inaczej mówiąc najazdowy. To już oddzielny temat.
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 13-02-2016 o 23:08

Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    kierujący ciągnikiem rolniczym ( również z przyczepą) nie może przekraczać prędkości 30 km/h.
    Dokładnie, a z obserwacji wiem, że taki "pojazd" może zasuwać i 60.. Spotkałem na drodze takiego..

Mieszka w
    Podlasie

Zgadza się
    Też czasem spotykam ciągniki mknące 50 km/h. Oczywiście te nowszej generacji.
    Przepisy nie nadążają za techniką
    Ta prędkość była ustalana gdy na drodze królowały take ciągniki jak: ursus C- 330, C-360, 3512, Władymirec, T25A, Zetor 5211 itp.

Użytkownik

Konstrukcyjna prędkość maksymalna ciągnika rolniczego nie może przekraczać 40 km/h (z tolerancją +/- 3).

Mieszka w
    Podlasie

Tylko w przypadku kategorii T1,T2,T3,T4.
    W przypadku kategorii T5 przekracza 40 km/h.
    Przeoczyłeś punkt 5 ust. 5 załącznika nr 2 do ustawy prawo o ruchu drogowym.

Użytkownik

Nie tyle przeoczyłem, co pominąłem pisząc o tym ograniczeniu. Kierowałem się rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (TJ, Dz.U. 2015:305)
    § 45. 1. Ciągnik rolniczy, pojazd wolnobieżny oraz przyczepa przeznaczona do łączenia z tymi pojazdami są zbudowane, wyposażone i utrzymane tak, aby: (...)
    3) maksymalna prędkość konstrukcyjna ciągnika rolniczego i leśnego nie przekraczała o więcej niż 3 km/h wartości 40 km/h zmierzonej zgodnie z przepisami o homologacji pojazdów
    To co pogrubiłem odnosi się do kategorii wymienionych w załączniku nr 2 uPoRD? Moim zdaniem nie, bo dotyczy jakichś pomiarów - pieron wie jakich, bo homologacja to dla mnie temat tabu DD

Jeżeli mam świadectwo na traktorek kategorii T5, to to świadectwo zwalnia mnie z zacytowanego wymogu? Jeśli tak, to na jakiej podstawie.
    Ostatnio edytowane przez Ledru ; 14-02-2016 o 23:36

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia