Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28
Temat: Uprawnienia kierujących
-
13-02-2016, 16:15 #11
Młyn wynika z powolnego narastania napięcia w przepisach jak w horrorze Hitchcocka..
Najpierw w UoK 6/1/6 określa czym mozna kierować, potem 6/1/12 dodaje przyczepę do 3,5t a potem 6/3/2 zezwala na terenie RP na ciągnięcie przyczep ciągnikiem.. Dopiero zapoznanie się i zrozumienie tych wszystkich zasad daje pogląd na nasze prawo - szukaj aż znajdziesz..
P.S. Kat. D+E zezwala na ciągnięcie autobusem przyczepy z kamieniem
obojetne jaka ciężka..
-
13-02-2016, 18:44 #12Użytkownik
ejj tam napięcia... Wszystko ładnie się czyta bez latania z początku ustawy na koniec i z powrotem
Przepisy są zrozumiałe. Ja tylko poddałem pod wątpliwość zrozumienie intencji ustawodawcy. Drążenie rodzi się z tego, że "znamionowa" kategoria B+E uprawnia kierowcę do ciągnięcia przyczepy o granicznej wartości dmc. Tutaj też mam pewne zastrzeżenia, bo przecież i tak rzeczywista masa całkowita pojazdu ciągnącego przyczepę (dla pojazdu dedykowanego pod uprawnienia dla kat. B) nie może być mniejsza niż rzeczywista masa całkowita przyczepy - i jest to warunek ogólny, poza który w grę wchodzą obostrzenia dotyczące rodzaju hamulców przyczepy albo ich braku. Jedyne co przychodzi mi na myśl to to, że ustawodawca chciał podkreślić rangę tych regulacji jako obejmujących swym zakresem uprawnienia do kierowania pojazdami, nie zaś jako obejmujących czyn zabroniony niemający związku z kierowaniem bez uprawnień danego rodzaju lub ich ograniczeń.
Wracając do ciągnika rolniczego, podtrzymuję, iż dziwi mnie dopuszczenie do ciągnięcia nim przyczep "ciężkich". Zwracam uwagę, że PJ kat. B z kodem 96 nie dopuszcza do kierowania ciągnikiem z przyczepami. Stąd wniosek, że ustawodawca uznał za istotny czynnik dmc przyczepy. Z drugiej strony wspomniane ograniczenie wagowe pojazdu ciągnącego (dla kat. B) w stosunku do ograniczenia wagowego przyczepy nie pozostawia złudzeń, że ustawodawca miał na względzie rodzaj pojazdu ciągnącego ("ciężkiego" Vs "lekkiego"). Skoro jednak dopuścił kierowcom posiadającym tylko kat. B(nawet z kodem 96) kierowanie ciągnikiem rolniczym, czyli pojazdem "ciężkim", i ewentualnie ciągnięcie nim przyczepy wyłącznie lekkiej, to widocznie uznał, że kierowanie samym ciągnikiem rolniczym albo ciągnikiem z przyczepa lekką nie wykracza poza umiejętność prowadzenia np. samochodu osobowego albo samochodu osobowego z przyczepą lekką.
Dlatego zdumiewające jest to, że ustawodawca zezwolił osobom posiadającym uprawnienie "B+E" na kierowanie nawet kilkunastu-tonowym zespołem, w którym dmc przyczepy może wynosić 10t. Być może uzasadnieniem tego zamieszania jest fakt max. prędkości (konstrukcyjnie zablokowana w każdym przypadku???) ciągnika rolniczego, ale to trochę mało jako uzasadnienie intencji.Ostatnio edytowane przez Ledru ; 13-02-2016 o 18:54
-
13-02-2016, 19:14 #13
-
13-02-2016, 20:29 #14Użytkownik
Pod względem uprawnień istotna jest DMC a ze względu na innego kalibru wykroczenia także RMC. To rozróżnienie ma związek m. in. z przydzielaniem punktów karnych do ewidencji kierowców naruszających przepisy.
Napisał silvox
EDIT: Konstrukcyjna blokada dotyczy ciągnika rolniczego wchodzącego w skład kolejki turystycznej (25 km/h - zrównanie z wolnobieżnym).
-
13-02-2016, 23:05 #15
Ledru napisał:
Mnie to nie dziwi. Dla mnie sprawa jest oczywista. Mając B+E, pojedzie ktoś pojazdem samochodowym o dmc 3,5 T z przyczepą inną niż lekka, potrafi wycofać takim zespołem pojazdów, potrafi brać odpowiednie najazdy, wie jak zespół pojazdów zachowuje się na zakręcie itd., to i poradzi sobie zespołem pojazdów składającym się z ciągnika rolniczego i przyczepy. Do manewrowania tonaż nie ma tu większego znaczenia. Taki ciągnik nie rozwija też wielkich prędkości.Wracając do ciągnika rolniczego, podtrzymuję, iż dziwi mnie dopuszczenie do ciągnięcia nim przyczep "ciężkich".
Z przyczepami nie, ale z przyczepą tak.Zwracam uwagę, że PJ kat. B z kodem 96 nie dopuszcza do kierowania ciągnikiem z przyczepami.
Ta podkategoria jest dedykowana głównie zespołom pojazdów składających się m.in. z przyczepy kempingowej. Dzięki temu ktoś kto chce pojechać na wczasy z rodziną i mieszkać w przyczepie kempingowej, nie musi robić kat. B+E. 4250 kg to przecież nie jest wielki tonaż, dlatego to kierowania ciągnikiem rolniczym nie jest brany pod uwagę i niczego nie zmienia.
Akurat prędkość w ciągniku rolniczym nie jest blokowana, z wyjątkiem sytuacji, gdy ciągnik rolniczy wchodzi w skład zespołu pojazdów kolejki turystycznej. Wtedy konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h. Ale o tym sam już pisałeś.Być może uzasadnieniem tego zamieszania jest fakt max. prędkości (konstrukcyjnie zablokowana w każdym przypadku???)
Generalnie w myśl przepisów ustawy prawo o ruchu drogowym kierujący ciągnikiem rolniczym ( również z przyczepą) nie może przekraczać prędkości 30 km/h.
Myślę że nie ma co się zastanawiać dlaczego kat. B+E daje takie same uprawnienia jak kat.T. Tak samo przecież było gdy owe przepisy znajdowały się jeszcze w ustawie prawo o ruchu drogowym (art.88 ). Także nie jest to nowość.
Tak, ale tu już wchodzą warunki techniczne, hamulec uruchamiany z miejsca kierowcy lub hamulec bezwładnościowy inaczej mówiąc najazdowy. To już oddzielny temat....poza który w grę wchodzą obostrzenia dotyczące rodzaju hamulców przyczepy albo ich braku.Ostatnio edytowane przez ksu ; 13-02-2016 o 23:08
-
14-02-2016, 10:58 #16
-
14-02-2016, 15:11 #17
-
14-02-2016, 21:33 #18Użytkownik
-
14-02-2016, 22:11 #19
-
14-02-2016, 23:29 #20Użytkownik
Nie tyle przeoczyłem, co pominąłem pisząc o tym ograniczeniu. Kierowałem się rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (TJ, Dz.U. 2015:305)To co pogrubiłem odnosi się do kategorii wymienionych w załączniku nr 2 uPoRD? Moim zdaniem nie, bo dotyczy jakichś pomiarów - pieron wie jakich, bo homologacja to dla mnie temat tabu§ 45. 1. Ciągnik rolniczy, pojazd wolnobieżny oraz przyczepa przeznaczona do łączenia z tymi pojazdami są zbudowane, wyposażone i utrzymane tak, aby: (...)
3) maksymalna prędkość konstrukcyjna ciągnika rolniczego i leśnego nie przekraczała o więcej niż 3 km/h wartości 40 km/h zmierzonej zgodnie z przepisami o homologacji pojazdów
DD
Jeżeli mam świadectwo na traktorek kategorii T5, to to świadectwo zwalnia mnie z zacytowanego wymogu? Jeśli tak, to na jakiej podstawie.Ostatnio edytowane przez Ledru ; 14-02-2016 o 23:36

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks