Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik

PoRD - oznaczone i nieoznaczone pasy ruchu

Witam,
    Mam prośbę o poradę dotyczącą Prawa o Ruchu Drogowym, a dokładniej jego praktycznego zastosowania na przykładowym skrzyżowaniu (wybrałem ulice 3 Maja i 29 Listopada w Przemyślu).
    Gwoli opisania sytuacji: jadąc ulicą 3 Maja od strony mostu w kierunku północnym przed skrzyżowaniem z ul. 29 Listopada najpierw kończy się lewy oznaczony pas ruchu (za skrzyżowaniem z ul. Lelewela) a następnie ten do kontynuacji jazdy nieznacznie się poszerza – całość okazują załączone zdjęcia:

Moje właściwe pytanie brzmi: Czy w przypadku dwóch wąskich samochodów osobowych możemy tu mówić o dwóch nieoznaczonych pasach ruchu? Wg kodeksu: "pas ruchu" - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi. Moim zdaniem zatem znajdują się tam dwa nieoznaczone pasy ruchu w przypadku dwóch wąskich samochodów osobowych, natomiast w momencie pojawienia się tam np. autobusu – będzie już tam tylko jeden pas ruchu. Wątpliwością dla mnie jest jedynie znak F-15, wg którego mamy dla naszego kierunku jeden oznaczony pas ruchu. Jednak wydaje mi się, że w ramach tego oznaczonego pasa ruchu mogą się tam pojawić dwa nieoznaczone pasy ruchu. Konkretnie chodzi mi oczywiście o sytuację, gdy chcąc jechać dalej ulicą 3 Maja ustawiam się maksymalnie do lewej krawędzi pasa, zwalniając prawy (nieoznaczony) pas pojazdom chcącym skręcić w prawo na zielonej strzałce. Wydaje mi się, że robię to poprawnie i zgodnie z przepisami, a żeby tak zrobić to siłą rzeczy muszą tam być dwa pasy ruchu.

Formułując pytanie bardziej ogólnie: Czy w ramach jednego oznaczonego pasa ruchu mogą powstać dwa nieoznaczone? Z góry dziękuję za odpowiedź lub dyskusję nad tym problemem.

Pozdrawiam,
    Mariusz Morycz

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Oczywiście większość tu jadących będzie poruszało się środkiem tego pasa, bo rzadko kiedy pojawią się obok siebie dwa tica..
    Zjechanie do osi przy skrzyżowaniu i umożliwienie skorzystania z warunkowej strzałki jest jak najbardziej zasadne i pochwalane.. Dopóki tam nie stanie cwaniaczek próbujący cię śmignąć na skrzyżowaniu - niedozwolonym manewrem wyprzedzania z prawej strony..

Nowy użytkownik

Zjeżdżanie do osi jezdni na skrzyżowaniu sugeruje zamiar skręcania w lewo. Nie zawsze kierunkowskazy są dobrze widoczne, więc nawet nie trzeba być cwaniaczkiem żeby wyprzedzać z prawej strony.
    Ogólnie na skrzyżowaniu o ruchu niekierowanym nie wolno wyprzedzać.
    Ewidentnie jest tam jeden oznaczony pas ruchu - znak pokazuje to wyraźnie. Nie można robić sobie z oznaczonego pasa ruchu 2 pasów nieoznaczonych. W ten sposób wszędzie byłyby nieoznaczone pasy ruchu.

Nie widzę sensu żebyś jechał przy osi jezdni - jak to niby umożliwia skręcanie w prawo? Gdybyś tam stanął to byś blokował skręt w prawo, ale to chyba musiałoby być w korku. Masz obowiązek jechać przy prawej krawędzi. Jadąc przy osi sugerujesz, że będziesz skręcać w lewo i prosisz się o kłopoty.
    Nie wolno Cię wyprzedzać z prawej strony gdy nie ma co najmniej 2 pasów w tym samym kierunku - ale jeszcze musi być na to dowód. Z życia wiem, że ludzie będą wyprzedzać cię z prawej bo im zrobiłeś miejsce

Podsumowując - oznaczony pas ruchu nie może się zmienić w 2 nieoznaczone

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia