Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
Temat: skręt w lewo dylemat
-
24-04-2016, 01:07 #1Nowy użytkownik
skręt w lewo dylemat
mam takie wątpliwości. Droga 3-pasmowa mam zamiar jechać na wprost puste skrzyżowanie niikogo nie ma, mam 3 pasy i mam zamiar jechać na wprost który pas powinienem zająć? Każdy pas ma dalej kontynuacje bo wjazd na główną drogę... Jak dotego odnoszą się przepisy? 3 pasy do skrętu w lewo jak na zdjęciu poniżej:
Przepisy w teorii mówią ,że mam zająć najbardziej skrajny pas, ale czy w tej sytuacji jest to konieczne? Bo co jeśli miałbym zamiar jechać w lewo to przez 3 pasy mam przebijać się , dobra tu mam zamiar jechać na wprost to mogę ze środkowego pasa?
*najbardziej skrajny prawy pas.Ostatnio edytowane przez ksu ; 24-04-2016 o 11:37 Powód: pisanie posta pod postem
-
24-04-2016, 01:12 #2Nowy użytkownik
nakaz skretu a zajmowany pas
Witam
Kluce się z kumplem kto ma racje i tu nasuwa się pytanie.
Sytuacja wygląda jak w załączniku. Nakaz skrętu w lewo. wszystkie pasu na skrzyżowaniu puste, jedziemy na wprost. Ja twierdze, ze skoro wszystkie są puste, a kodeks mowi "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" powinniśmy jechać za czerwoną strzałką. Kolega twierdzi, ze skora są 3 pasy, ma prawo jechać środkowym mimo, ze prawy jest wolny. kto ma racje według kodeksu??
http://s31.postimg.org/m0avugzvf/Bez..._2sfdgvsdf.png
-
24-04-2016, 01:30 #3Nowy użytkownik
Ostatnio edytowane przez ksu ; 24-04-2016 o 11:54 Powód: Doprecyzowanie w związku z połączeniem tematów
-
24-04-2016, 11:55 #4
Połączyłem tematy, gdyż generalnie tyczą się tego samego wątku, a na dodatek tego samego miejsca. Trochę to dla mnie dziwne, że zakładacie takie same tematy niemalże w tym samym czasie.
Co do wątpliwości dotyczących tematu, to w zasadzie wszystko zostało tu napisane. Odnoszę jednak wrażenie jakby to ta sama osoba zadawała pytania i sama sobie na nie odpowiadała.
-
24-04-2016, 13:01 #5Nowy użytkownik
-
25-04-2016, 11:07 #6
https://goo.gl/maps/nQhnDU9d1i92
Wszystkie trzy pasy patrząc z ogólnego punktu widzenia są "równe" .. oczywiscie gdy ruch jest znikomy lub zerowy to nic nie zwalnia nas z obowiązku jazdy prawym pasem..
Jeśli po skręcie mamy jakieś plany to warto wykonać go z odpowiedniego pasa, głowy nikt nikomu nie urwie.. Albo potem zmienic pas..
Dokąd ?? Wszystkie pasy sa do skrętu w lewo..
-
25-04-2016, 22:03 #7
Za @silvoxem, dokąd na wprost?
Żaden pas nie ma kontynuacji. Na nowej drodze są już inne (wyznaczone na tej drodze) pasy ruchu.Każdy pas ma dalej kontynuacje bo wjazd na główną drogę...
Teraz lepiej.3 pasy do skrętu w lewo jak na zdjęciu poniżej:
Jakie to przepisy mówią o tym?Przepisy w teorii mówią ,że mam zająć najbardziej skrajny pas,...
Nie jest konieczne. Po skręcie w lewo/prawo, na nowej drodze, możesz zająć dowolny pas ruchu.... ale czy w tej sytuacji jest to konieczne?
Właśnie dlatego zajmujesz taki pas ruchu, który odpowiada Ci najbardziej do dalszej jazdy.Bo co jeśli miałbym zamiar jechać w lewo to przez 3 pasy mam przebijać się ,...
Jak najbardziej. A jeszcze lepiej z prawego na prawy. Z lewego tylko, gdy masz zamiar zaraz znów skręcać w lewo lub gdy pasy, prawy i środkowy są zajęte.dobra tu mam zamiar jechać na wprost to mogę ze środkowego pasa?
-
25-04-2016, 22:33 #8Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
-
27-04-2016, 17:11 #9
Oj tam, oj tam, nie czepiaj się tak chłopaka..
hmm, pasy ruchu są na jezdni, a droga składa się m.in z jezdni (jednej lub wiecej) - czasem mówimy o "dwupasmówce" mając na myśli drogę dwujezdniową.. Tak potocznie oczywiście..
Mnóstwo takich wyrażeń jest, niektóre kłują w oczy to fakt..
Pozdro...
-
24-05-2016, 17:31 #10Nowy użytkownik
Nie rozumiem na czym polega problem. Wszystkie pasy mają kontynuację na drodze poprzecznej - wszystkimi skręcamy w lewo na skrzyżowaniu. Oczywiste jest, że po skręcie zajmujemy pas względem innych jak przed skrętem, czyli jechałem prawym to wjeżdżam na prawy, środkowym to środkowy, itd. Do tego starać się trzeba, żeby nie ścinać zakrętu, czyli nie zajeżdżać drogi jadącym z lewej strony.
Chyba trzeba być idiotą, żeby jadąc prawym pasem zjechać na skrajny lewy, no chyba że się wcześniej upewniło porządnie, że nikt wcześniej tymi dwoma pasami (lewym i środkowym) nie jechał i nam nie zrobi kuku.
P.S.
A tak przy okazji dla własnego bezpieczeństwa, jak skręcamy w prawo starajmy się zająć prawy pas, a jak w lewo to lewy skrajny. To najbezpieczniejsze pasy do tych manewrów. Taki nawyk to dziesiątki lat bez kolizji

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks