Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Nowy użytkownik

skręt w lewo dylemat

mam takie wątpliwości. Droga 3-pasmowa mam zamiar jechać na wprost puste skrzyżowanie niikogo nie ma, mam 3 pasy i mam zamiar jechać na wprost który pas powinienem zająć? Każdy pas ma dalej kontynuacje bo wjazd na główną drogę... Jak dotego odnoszą się przepisy? 3 pasy do skrętu w lewo jak na zdjęciu poniżej:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	312
Rozmiar:	91.1 KB
ID:	419

Przepisy w teorii mówią ,że mam zająć najbardziej skrajny pas, ale czy w tej sytuacji jest to konieczne? Bo co jeśli miałbym zamiar jechać w lewo to przez 3 pasy mam przebijać się , dobra tu mam zamiar jechać na wprost to mogę ze środkowego pasa?

*najbardziej skrajny prawy pas.
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 24-04-2016 o 11:37 Powód: pisanie posta pod postem

Nowy użytkownik

nakaz skretu a zajmowany pas

Witam

Kluce się z kumplem kto ma racje i tu nasuwa się pytanie.
    Sytuacja wygląda jak w załączniku. Nakaz skrętu w lewo. wszystkie pasu na skrzyżowaniu puste, jedziemy na wprost. Ja twierdze, ze skoro wszystkie są puste, a kodeks mowi "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" powinniśmy jechać za czerwoną strzałką. Kolega twierdzi, ze skora są 3 pasy, ma prawo jechać środkowym mimo, ze prawy jest wolny. kto ma racje według kodeksu??

http://s31.postimg.org/m0avugzvf/Bez..._2sfdgvsdf.png

Nowy użytkownik

jedziesz na wprost wiec całkiem inna sytuacja, niż jakbyś miał jechać w lewo. Wtedy to ma sens. bo masz 1 lewy pas do skrętu w lewo.
    Skoro jedziesz na wprost jak dla mnie prawy skrajny pas.

Odpowiedź do pierwszego posta z godziny 00:07
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 24-04-2016 o 11:54 Powód: Doprecyzowanie w związku z połączeniem tematów

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Połączyłem tematy, gdyż generalnie tyczą się tego samego wątku, a na dodatek tego samego miejsca. Trochę to dla mnie dziwne, że zakładacie takie same tematy niemalże w tym samym czasie.
    Co do wątpliwości dotyczących tematu, to w zasadzie wszystko zostało tu napisane. Odnoszę jednak wrażenie jakby to ta sama osoba zadawała pytania i sama sobie na nie odpowiadała.

Nowy użytkownik

Nie pisała tego jedna osoba. Oboje chcieliśmy się zapytać na forum kto ma racje i jak widać oboje trafiliśmy na to samo forum

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

https://goo.gl/maps/nQhnDU9d1i92

Wszystkie trzy pasy patrząc z ogólnego punktu widzenia są "równe" .. oczywiscie gdy ruch jest znikomy lub zerowy to nic nie zwalnia nas z obowiązku jazdy prawym pasem..
    Jeśli po skręcie mamy jakieś plany to warto wykonać go z odpowiedniego pasa, głowy nikt nikomu nie urwie.. Albo potem zmienic pas..

Cytat Napisał maksmaks Zobacz post
    jedziesz na wprost
    Dokąd ?? Wszystkie pasy sa do skrętu w lewo..

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Cytat Napisał doniec Zobacz post
    . Droga 3-pasmowa mam zamiar jechać na wprost...
    Za @silvoxem, dokąd na wprost?
    Każdy pas ma dalej kontynuacje bo wjazd na główną drogę...
    Żaden pas nie ma kontynuacji. Na nowej drodze są już inne (wyznaczone na tej drodze) pasy ruchu.
    3 pasy do skrętu w lewo jak na zdjęciu poniżej:
    Teraz lepiej.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	312
Rozmiar:	91.1 KB
ID:	419

Przepisy w teorii mówią ,że mam zająć najbardziej skrajny pas,...
    Jakie to przepisy mówią o tym?
    ... ale czy w tej sytuacji jest to konieczne?
    Nie jest konieczne. Po skręcie w lewo/prawo, na nowej drodze, możesz zająć dowolny pas ruchu.
    Bo co jeśli miałbym zamiar jechać w lewo to przez 3 pasy mam przebijać się ,...
    Właśnie dlatego zajmujesz taki pas ruchu, który odpowiada Ci najbardziej do dalszej jazdy.

dobra tu mam zamiar jechać na wprost to mogę ze środkowego pasa?
    Jak najbardziej. A jeszcze lepiej z prawego na prawy. Z lewego tylko, gdy masz zamiar zaraz znów skręcać w lewo lub gdy pasy, prawy i środkowy są zajęte.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Co to jest droga 3-pasmowa???
    Myślałem, że na drodze są pasy, nie pasma

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Oj tam, oj tam, nie czepiaj się tak chłopaka..
    Cytat Napisał slowdzerson Zobacz post
    na drodze są pasy
    hmm, pasy ruchu są na jezdni, a droga składa się m.in z jezdni (jednej lub wiecej) - czasem mówimy o "dwupasmówce" mając na myśli drogę dwujezdniową.. Tak potocznie oczywiście..
    Mnóstwo takich wyrażeń jest, niektóre kłują w oczy to fakt..
    Pozdro...

Nowy użytkownik

Nie rozumiem na czym polega problem. Wszystkie pasy mają kontynuację na drodze poprzecznej - wszystkimi skręcamy w lewo na skrzyżowaniu. Oczywiste jest, że po skręcie zajmujemy pas względem innych jak przed skrętem, czyli jechałem prawym to wjeżdżam na prawy, środkowym to środkowy, itd. Do tego starać się trzeba, żeby nie ścinać zakrętu, czyli nie zajeżdżać drogi jadącym z lewej strony.
    Chyba trzeba być idiotą, żeby jadąc prawym pasem zjechać na skrajny lewy, no chyba że się wcześniej upewniło porządnie, że nikt wcześniej tymi dwoma pasami (lewym i środkowym) nie jechał i nam nie zrobi kuku.
    P.S.
    A tak przy okazji dla własnego bezpieczeństwa, jak skręcamy w prawo starajmy się zająć prawy pas, a jak w lewo to lewy skrajny. To najbezpieczniejsze pasy do tych manewrów. Taki nawyk to dziesiątki lat bez kolizji

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia