Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Nowy użytkownik

Błędy podczas egzaminu

Hej! Za niedługo będę podchodzić do egzaminu na prawko i chciałabym się dowiedzieć, jakie błędy popełnialiście przy zdawaniu egzaminu i jakie są najczęstsze? O czym pamiętać i w ogóle...
    Liczę na Was!

Użytkownik
    Mieszka w
    dolnośląskie

Pamiętać trzeba o wszystkim, co było na kursie. Ilość błędów do zrobienia jest ogromna, jak je przemnożyć przez sytuacje, w których mogą się zdarzyć.
    Z porad wynikających z mojego doświadczenia: myśleć o tym, co się teraz robi i planować manewry z wyprzedzenie; nie wybiegać zbytnio w przyszłość wyobrażeniami; nigdy nie myśleć o tym, co było sekundę czy dwie temu. Analizowanie tego co było, radość, smutek, złość z powodu właśnie wykonanego manewru zostawiamy na czas po egzaminie. Nie myśleć o tym, co będzie jeśli zdam lub nie zdam, skupić się na bieżącym zadaniu.

Nowy użytkownik

Witam, nazywam się Andrzej Ś i jestem instruktorem z wieloletnim stażem
    Do najczęstszych błędów należą te, które zdarzają się na placu manewrowym: brak upewnienia się, pomyłki w obsłudze pojazdu, problem z realizacją jazdy pasem ruchu (instruktorzy z innych szkół dalej uczą kursantów realizacji łuku na obrót – to wiąże się z oblanym egzaminem, gdyż pachołki na placu na egzaminie są ustawione w innym miejscu, a przez emocje manewr wykonujemy w szybszym tempie i nie wychodzi to tak, jak podczas prób). Wymuszenia pierwszeństwa, brak umiejętności wykonywania poleceń wydawanych przez egzaminatora (np. "na pierwszym dozwolonym skrzyżowaniu proszę zawrócić” – niektórzy nie radzą sobie z rozpoznaniem, kiedy to skrzyżowanie się pojawia). Równie często zdarzają się błędy takie jak: przejazd za blisko zaparkowanych pojazdów, nieprzestrzeganie przy lewoskrętach zasady skrzyżowania kolizyjnego czy brak zatrzymania przy strzałce warunkowej.
    Mam nadzieję, że pomogłem
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 30-01-2017 o 23:10

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

karolinaro napisała:

...jakie błędy popełnialiście przy zdawaniu egzaminu i jakie są najczęstsze?
    Najczęściej popełniane błędy na egzaminie państwowym na prawo jazdy, skutkujące jednocześnie przerwaniem egzaminu to:
    - nieustąpienie pierwszeństwa na wszelkiego rodzaju skrzyżowaniach
    - nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu dla pieszych
    - nieustąpienie pierwszeństwa podczas zmiany pasa ruchu
    - nieprawidłowo wykonane zadanie parkowanie...
    - niezastosowanie się do sygnalizatora S-2.
    andrzejs napisał:
    ...pomyłki w obsłudze pojazdu,
    Jeszcze mi się nie zdarzyło by ktoś nie zaliczył zadania nr 1.
    ...problem z realizacją jazdy pasem ruchu (instruktorzy z innych szkół dalej uczą kursantów realizacji łuku na obrót – to wiąże się z oblanym egzaminem, gdyż pachołki na placu na egzaminie są ustawione w innym miejscu,...
    Nie mogę się z tym zgodzić. Pachołki nie mogą być ustawione "w innym miejscu", gdyż to gdzie jest ustawiony dany pachołek (w którym miejscu), wynika z przepisów rozporządzenia w sprawie egzaminowania. Jest to określone w załączniku nr 2, tabela nr 10 do wyżej wymienionego rozporządzenia.

Użytkownik
    Mieszka w
    dolnośląskie

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Nie mogę się z tym zgodzić. Pachołki nie mogą być ustawione "w innym miejscu", gdyż to gdzie jest ustawiony dany pachołek (w którym miejscu), wynika z przepisów rozporządzenia w sprawie egzaminowania. Jest to określone w załączniku nr 2, tabela nr 10 do wyżej wymienionego rozporządzenia.
    W WORD z pewnością jest zgodnie rozporządzeniem. Może jest to sugestia, że to jakieś osk mają łuki i pachołki niezgodnie z rozporządzeniem? Tylko dlaczego miałyby tak mieć: z niedbalstwa, dla własnej korzyści,...?

Andrzjs, może rozwiniesz temat, bo jakoś w głowie mi się nie mieści.

A łuk oczywiście też na wyczucie polecam, bo wtedy tylko nabywa się umiejętności, które przydadzą się również po egzaminie.
    I najlepiej na łuku zgodnym z rozporządzeniem.
    Tylko co, kursant z miarką i rozporządzeniem powinien na kurs chodzić? I jak się ma czuć instruktor, który na takim łuk miałby uczyć, a ma jeszcze jakiś zmysł moralny?
    Nie dajmy się zwariować i szanujmy się trochę nawzajem.
    Ostatnio edytowane przez arnica ; 27-01-2017 o 18:10

Mieszka w
    Podlasie

arnica napisała:
    W WORD z pewnością jest zgodnie rozporządzeniem. Może jest to sugestia, że to jakieś osk mają łuki i pachołki niezgodnie z rozporządzeniem?
    Z pewnością nie chodziło o pasy ruchu w osk, tylko o word.
    Pan Andrzej wyraźnie napisał:
    "...(instruktorzy z innych szkół dalej uczą kursantów realizacji łuku na obrót – to wiąże się z oblanym egzaminem, gdyż pachołki na placu na egzaminie są ustawione w innym miejscu,..."

Użytkownik
    Mieszka w
    dolnośląskie

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    arnica napisała:

Z pewnością nie chodziło o pasy ruchu w osk, tylko o word.
    Pan Andrzej wyraźnie napisał:
    "...(instruktorzy z innych szkół dalej uczą kursantów realizacji łuku na obrót – to wiąże się z oblanym egzaminem, gdyż pachołki na placu na egzaminie są ustawione w innym miejscu,..."

Ksu, trudno mi podejrzewać, że doświadczony instruktor nie wie, że w WORD musi być zgodnie z rozporządzeniem, no a skoro jest inaczej niż w osk, to wniosek nasuwa się sam.
    Liczę na to, że autor wyjaśni, co miał na myśli.

Mieszka w
    Podlasie

Jeżeli jeszcze tu w ogóle zajrzy

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia