Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Nowy użytkownik

Problematyczna sytuacja

Czy w takiej sytuacji, kierujący pojazdem 1 skręcając w prawo złamie przepisy? Czerwone światło jest za skrzyżowaniem. Z moich obserwacji wynika, że instruktorzy w takim wypadku skręcają w prawo (mimo czerwonego światła), jednak jeden z egzaminatorów powiedział mi, że w tej sytuacji jazda w prawo jest niedozwolona. Czy jest jakiś przepis, który reguluje taką sytuację? Kto ma w tym wypadku rację? Czy kierowca z pojazdu 1 ma obowiązek czekać na zielone światło (chcąc skręcić) czy może jechać?

Jeszcze tylko zwrócę uwagę, że czerwone światło dotyczy przejścia dla pieszych.

Mam nadzieję, że opis sytuacji jest jasny. Wybaczcie za jakość rysunku .

Pozdrawiam

Od dawna na forum

Co to za droga, ta po prawej? Twarda czy gruntowa?

Nowy użytkownik

Twarda, asfaltowa droga w mieście.

Od dawna na forum

W takim razie nadawany sygnał czerwony nie dotyczy skrzyżowania. Chyba, że intencja drogowców była inna, ale to już bardziej problem drogowców.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał cman
    W takim razie nadawany sygnał czerwony nie dotyczy skrzyżowania. Chyba, że intencja drogowców była inna, ale to już bardziej problem drogowców.
    Czyli egzaminator, który uzna to złamanie przepisu, nie będzie miał racji? A linia przerywana, która wyznacza miejsce zatrzymania?

Jest jakiś przepis, który to reguluje?

Od dawna na forum

§ 89. 3. Znak P-14 "linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu na skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych lub przed sygnałem świetlnym.
    W takim razie ta linia, umieszczona w takim miejscu, musi oznaczać, że chodzi o miejsce zatrzymania na skrzyżowaniu. Z tym, że jeśli już, to stosuje się ją na skrzyżowaniach równorzędnych. Swoją drogą zapomniałem zapytać, czy jest ono równorzędne?
    Natomiast nie może być tak, że linia jest na jednej drodze, a sygnalizator na drugiej. Jest to skrzyżowanie, a więc dwie odrębne drogi.

Użytkownik

W tym wypadku sygnalizotor dotyczny jedynie przejścia dla pieszch, a nie skrzyzowania, gdyby dotyczył skrzyżowania to sygnalizator musiałby być ustawiony przed jezdnią odchodzącą w prawo. Linia zatyzmania dotyczy jedynie jadących na wprost i jest po to, żeby w przypadku czerwonego światła przed przejściem dla pieszych pojazdy wyjeżdżające z drogi po prawej stronie nie miały zablokowanego skrzyżowania (mają zielone światło). Poza tym skręcający w prawo pojazd nr 1 nie przyjeżdża za synalizator, więc nie może być mowy się nie zastosował do niego. Skręcając w prawo nie narusza żadnego przepisu.Odpowiedź na pytanie kto ma rację egzaminator czy instruktorzy nasuwa się sama.

Nowy użytkownik

Droga jest dokładnie taka jak narysowałem. Droga pionowa jest główna, a droga pozioma to podporządkowana. Jest sygnalizacja świetlna.

Mariuszu S-c, dziękuję za konkretną odpowiedź .

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia