Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik

POMOCY!!! Kat. B+E co mi wolno???

Od niedawna noszę się z zamiarem zrobienia B+E gdyż raz na jakiś czas muszę przewieźć motocykl lub auto na lawecie...
    Moje pytanie z tym związane brzmi: czy mając B+E mogę prowadzić zestaw skladający się z auta i przyczepy o DMC przekraczającym 3,5 tony??? Pytałem tuzina osób i każdy (w tym "spece" z nauki jazdy) mówi co innego.
    Jedni mówią, że max co mi wolno to prowadzić auto o DMC 1750kg + przyczepa 1750kg = 3,5t DMC zestawu łącznie...
    Drudzy mówią, że wolno mi prowadzić np: Busa typu Sprinter o DMC 3,5t. i do tego przyczepę z hamulcem najazdowym o DMC mniejszym lub równym DMC pojazdu ciągnącego (tu sprinter) co w sumie tworzy zestaw:
    auto 3500kg + przyczepa max. 3500kg = 7 ton???????

Pomocy!!! Kto ma rację???
    Pozdrawiam Przemo.

Od dawna na forum

Ci drudzy.

Cytat Napisał PRD
    Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
    2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
    (...)
    3) kategorii B:
    a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
    (...)
    10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą;

(...)

Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
    1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Biłgoraj

Możesz prowadzić pojazd o DMC do 3,5 tony i do tego ciągnac przyczepę o masie której maksimum określone jest w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.Czyli całośc zestawu moze wazyc wiecej niz 3,5 tony.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia