Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Dzierżoniów

zdaję na kat. D

Jestem po drugim egzaminie na kat D w WORD Wałbrzych.
    ... i jestem przerażony
    Dwa razy załatwili mnie na obsłudze.
    Nie jestem chłopcem z pierwszej łapanki, pracuję jako kurier robię kupę kilometrów, wiem jak jest zbudowany samochód i jak to wszystko działa, mam też kat C, mimo wszystko poszedłem na egzamin i zbladłem.
    Na jednym egzaminie Jaśnie Pan Instruktor kazał sprawdzać inne rzeczy niż Jaśnie Pan Instruktor na drugim egzaminie i bądź człowieku mądry jak tu ich zadowolić . Ale przykładów można mnożyć tysiącami.
    Jeśli ktoś może mi podać jak dokładnie (bardzo dokładnie jak najdokładniej ) powinna wyglądać całkowita obsługa przed ruszeniem autobusem byłbym wdzięczny.

Od dawna na forum

Pierwsze zadanie egzaminacyjne - przygotowanie do jazdy, sprawdzenia stanu technicznego podstawowych elementów pojazdu odpowiedzialnych bezpośrednio za bezpieczeństwo jazdy, oraz ruszanie z miejsca - należy wykonać zgodnie z następującymi zasadami:

1) sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów pojazdów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu drogowego - osoba egzaminowana musi zaprezentować, że potrafi sprawdzić:
    a) poziom oleju w silniku (osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać gdzie i przy użyciu jakich przyrządów sprawdza się poziom oleju w pojeździe),
    b) poziom płynu chłodzącego,
    c) poziom płynu hamulcowego,
    d) poziom płynu w spryskiwaczach - osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać zbiornik i po jego otwarciu stwierdzić obecność płynu,
    e) działanie sygnału dźwiękowego,
    f) działanie świateł zewnętrznych pojazdu,
    - odpowiednio jeżeli występuje,

2) właściwe ustawienie fotela, lusterek, zagłówków i zapięcie pasów bezpieczeństwa, (jeżeli pojazd jest w nie wyposażony), sprawdzenie czy drzwi pojazdu są zamknięte,
    - w lewym lusterku kierowca powinien widzieć lewy bok pojazdu i lewy obszar przestrzeni za pojazdem
    - w prawym lusterku kierowca powinien widzieć prawy bok pojazdu i prawy obszar przestrzeni za pojazdem,
    - zagłówki powinny być ustawione blisko za głową na wysokości głowy,
    - odpowiednio jeżeli występuje,

3) upewnienie się o możliwości jazdy,
    - wykluczenie prawdopodobieństwa spowodowania zagrożenia w ruchu drogowym,
    - ocena sytuacji wokół pojazdu.

4) płynne ruszenie,
    - opuszczenie dźwigni hamulca awaryjnego,
    - łagodne puszczenie sprzęgła, zwiększenie obrotów silnika.

(...)

7) dodatkowo dla kategorii D, D+E, D1, D1+E sprawdzenie nadwozia, drzwi, wyjść awaryjnych, wymaganego wyposażenia,

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Dzierżoniów

zdaje na kat d

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, a jakbyś podał źródło tej informacji tak żeby można się było tym bronić w czasie egzaminu to było by super.
    A co do płynów to ostatnio Jaśnie Pan Egzaminator miał problem że nie pokazałem gdzie jest zbiorniczek z płynem do wspomagania kierownicy a w/g tego spisu nie jest to wymagane.
    Ale ogólnie to jeszcze raz dzięki bo w Wałbrzychu większość ludzi oblewa na obsłudze.
    i na koniec jeszcze historyjka usłyszana na ostatnim egzaminie(prawdziwa):
    egzaminator do kursantów : ja tam kosa nie jestem...
    ... i 7 z 8 oblał na obsłudze

Od dawna na forum

To jest fragment rozporządzenia w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów z dnia 27 października 2005 r., zwany instrukcją egzaminowania. Całość: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    KOLUSZKI

rufik jak można spytać to kiedy Cię czeka ta trzecia pruba?

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Dzierżoniów

kolejna próba już 21 lutego. Jak na razie jestem wyluzowany i mam nadzieję że sam egzamin też przyjmę na miękko bo stres ogłupia

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    KOLUSZKI

rufik,jeśli można to napisz jak wyglądało twoje przygotowanie na egzaminie.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Dzierżoniów

pierwszy egzamin :
    Egzaminator mówił co mam mu pokazać. Najpierw jak sie sprawdza olej potem płyny. Następnie światła, mówił po kolei jakie światła i musiałem latać dookoła i pokazywać każdą lampę ( dosłownie każdą, obleciałem chyba z 5 razy autobus). Potem pan powiedział proszę przygotować się do jazdy i ruszyć. No to ja szybko rozejrzałem się czy jest gaśnica, apteczka, ustawiłem fotel i lusterka, odpaliłem i rura...
    i tyle się najeździłem, okazało się że nie sprawdziłem czy wiszą młotki do wybijania wyjść bezpieczeństwa.
    drugi egzamin :
    egzaminator ma ksywe kosa Tym razem Pan mówi : dostaje pan dyspozycje że jutro wyjeżdża z wycieczką dzieci, proszę przygotować autobus. i znowu płyny potem światła ( kosa jednak nie kazał latać dookoła autobusu po włączeniu każdych świateł tylko pokazać te konkretne które włączyłem) następnie obleciałem cały autobus wzdłuż (w środku), sprawdziłem gaśnicę, młotki, czy tylne drzwi są otwarte, apteczkę, trójkąt , ustawiłem fotel i lusterka,odpaliłem i rura...
    zrobiłem łuk i tu zabrakło mi 20 cm do końcowej linii
    ale kosa z uśmiechem powiedział "to nic..." (ja już prawie osrałem się ze szczęścia)"... bo ja Panu i tak nie zaliczam zadania 1 bo nie sprawdził Pan czy jest koło zapasowe" Dziękujemy do widzenia.
    Teraz jak już minęło trochę czasu od egzaminu myślę że zjadły mnie nerwy i tyle, a po drugie cały kurs zrobiłem po łebkach ( bo jeździłem w pracy po 13h dziennie 5 dni w tygodniu). Na teorie nie chodziłem w ogóle a jazdy robiłem w weekendy a mój instruktor gdzieś zawsze łaził zamiast siedzieć w autobusie i to wszystko się zemściło. Ale jestem dobrej myśli )
    ALE JEśLI KTOś MOżE MI NAPISAć CAłą WYMAGANą NA EGZAMINIE OBSłUGę AUTOBUSU TO BęDę WDZIęCZNY.
    I na koniec opowieści moje motto " co nas nie zabije to nas wzmocni " hehe

Użytkownik
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza

Rufik - pytanie do CIebie, w Wałbzychu tylko 17 dni czekacie na nastepny egzmain? Toz to chyba prawdziwa perełka na skalę ogólnopolską...

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Dzierżoniów

to fakt, przynajmniej na kat d czeka się krótko. To chyba jedyny plus tego ośrodka... no i jeszcze panie w sekretariacie są miłe i szybkie

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia