Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2
-
06-02-2007, 15:41 #1Od dawna na forum
- Mieszka w
- Wrocław
A jak Wy podchodzicie do uczenia?
"Rozmowa z JERZYM DWORECKIM z Żar, który w rankingu szkół nauki jazdy z południowej części województwa zajął pierwsze miejsce
- Od kilku lat zajmuje Pan czołowe miejsca w rankingach. Skąd te sukcesy?
- Duży nacisk kładę na wymogi teoretyczne, znajomość podstawowych zagadnień. Nie do pomyślenia jest rozpoczynanie jazdy, bez gruntownej znajomości teorii. Minimum trzydzieści godzin poświęcam tym właśnie zagadnieniom.
- Co sprawia kandydatom na kierowców największe problemy przy nauce jazdy?
- Większość kursantów mieszkających poza Zieloną Górą ma kłopoty z przyzwyczajeniem się do ruchu zielonogórskiego, gdzie natężenie jest dużo większe niż np. w Żarach. Dlatego zaczynamy jazdę od mniej ruchliwych skrzyżowań. Stopniowo dawkuję te emocje. Każdy musi się nauczyć jazdy w różnych warunkach, także na dużych rondach i skrzyżowaniach, tam gdzie jest najtrudniej. Uczę myślenia w ruchu. Często w trakcie jazdy wyrywkowo przepytuję ze znajomości znaków drogowych i przepisów, które ułatwiają w przyszłości funkcjonowanie w ruchu ulicznym. W tym wypadku jestem wymagający.
- Niektórzy zdają za pierwszym razem, inni podchodzą nawet kilkanaście razy. Jakie są tego przyczyny?
- Staram się co jakiś czas uczestniczyć w egzaminach. Obserwuję ich przebieg, aby wiedzieć, jakie są wymagania. Nie uważam, żeby egzaminatorzy stawiali zbyt wysoko poprzeczkę. Wszystko zależy od indywidualnego przygotowania zdającej osoby. Dlatego kładę nacisk na dobrą znajomość przepisów i umiejętność ich samodzielnego zastosowania w ruchu. Bez tego przystąpienie do egzaminu jest stratą czasu i pieniędzy.
- Jak opanować stres przed egzaminem?
- Na początku szkolenia proszę każdego, żeby w widocznych miejscach, gdzie najczęściej przebywa, powiesił kartkę ze zdaniem: „Jadę do Zielonej Góry, żeby zdać egzamin z prawa jazdy za pierwszym razem“. Nie wszyscy stosują się do mojej rady, ale mogę zapewnić, że daje ona efekty. Przede wszystkim działa to na podświadomość, a to bardzo ważne. Czytając to zdanie kilka razy dziennie zaczynamy wierzyć, że to się spełni. Poza tym dużo zależy od indywidualnych cech charakteru danej osoby. Pewność siebie wynika przede wszystkim z dobrego przygotowania.
- Powszechnie uważa się, że kobiety są gorszymi kierowcami od mężczyzn. Pan też tak uważa?
- To prawda, że mężczyźni mają większe predyspozycje do kierowania pojazdem. Z moich obserwacji wynika jednak, że kobiety są jednak dużo bardziej zdyscyplinowane na drodze. Uważają na znaki, rzadko przekraczają prędkość. Ale płeć czy wiek może nie mieć żadnego wpływu na zadawanie egzaminu. Przychodzą do mnie młodzi ludzie, którym wydaje się, że potrafią jeździć, a wcale tak nie jest. Uczyłem ostatnio pięćdziesięcioczteroletnią kobietę, która zdał za pierwszym razem. Reguły nie ma.
- Kiedy najlepiej rozpocząć naukę jazdy? Czy pora roku ma znaczenie?
- Nie ma dla mnie kierowców letnich czy zimowych, powinni być całoroczni. Trzeba nauczyć się jazdy w każdych warunkach. Takie zamiecie, jakie mieliśmy ostatnio, to typowy przykład niespodzianek na drodze. Jeśli ktoś daje sobie radę przy takiej pogodzie, na pewno nie będzie miał problemów z jazdą w lecie. Zalecałbym edukację w każdych warunkach drogowych również w tych ekstremalnych
- Jakie samochody są najlepsze do nauki?
- Uczę jazdy fiatem punto 2. Kursantom odpowiadają one z tego względu, że egzamin zdają jeżdżąc tą samą marką samochodu. Każdy szanujący się ośrodek powinien zadbać o to, aby przychodzący na szkolenia kursanci mogli poznać pojazd, w którym będą egzaminowani.
- Ile kosztuje kurs?
- Około 1.300 zł, dodatkowe opłaty ponosi się za badania lekarskie i egzamin oczywiście. Na początku sygnalizuję wszystkim, żeby byli przygotowani na wykupienie kilku dodatkowych godzin. To nie jest obowiązek , ale wskazane, jeśli ktoś nie opanował dość dobrze wszystkich manewrów lub nie czuje się pewnym, żeby przystąpić do egzaminu. Poza tym prawo jazdy to inwestycja na całe życie, więc warto wydać na nią dodatkowe parę złotych."
Gazeta Lubuska (6.2.2007)
-
08-02-2007, 01:20 #2Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Toruń

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks