Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Od dawna na forum

parkowanie na chodniku

Czy jesli na jezdni obowiazuje zakaz parkowania to mozemy zaparkowac caly samochod na chodniku? Wg mnie z art 47 kodeksu wynika ze mozna, jesli zostawimy 1,5m dla pieszych, ale spotkalem sie z inna interpretacja tego przepisu. I co jesli jest zakaz zatrzymywania?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Jeśli stoi znak "zakaz zatrzymywania", to dotyczy on jezdni i chodnika, chyba, ze pod znakiem jest tabliczka "nie dotyczy chodnika".

Od dawna na forum

jak jest zakaz zatrzymywania a się zatrzymasz no to dostaniesz mandat
    zdane za pierwszym razem!!!

Od dawna na forum

No z zakazem zatrzymywania to mniejszy problem. Głównie pytałem o zakaz parkowania.

Od dawna na forum

no to mandat za parkowanie z niedozwolonym miejscu
    zdane za pierwszym razem!!!

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Jeśli nie możesz się zatrzymać, tzn. że nie możesz też parkować, to chyba logiczne. Bo parkowanie bez zatrzymania będzie raczej trudne .

Od dawna na forum

prosze o odpowiedz osobe kompetentna i konkretna. dziekuje za dobre checi osobom zgadujacym, domyslajacym sie, tudziez nierozumiejacym pytania, jednak chcialbym dowiedziec sie jak interpretowac art. 47. Czy mozemy parkowac na chodniku, jesli na drodze stoi znak "zakaz parkowania".

Od dawna na forum

Po pierwsze znak zakaz parkowania nie istnieje, jeżeli już, to znak zakaz postoju. A postój, jest to unieruchomienie pojazdu, trwające dłużej niż 1 minutę i niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego.
    Cytat Napisał Rozporządzenie
    § 28. 1. Znak B-35 "zakaz postoju" oznacza zakaz postoju pojazdu; dopuszczalny czas unieruchomienia pojazdu dłuższy niż jedna minuta jest wskazany napisem na znaku albo na umieszczonej pod nim tabliczce.
    Znak zakaz postoju, zabrania postoju na jezdni, jezdni i chodniku, a także samym chodniku.
    Art. 47 ust. 1 pkt. 1 mówi o sytuacji, kiedy zakaz dotyczy tylko jezdni i tym samym wyjaśnia, że w takim przypadku, nie można się na tej jezdni zatrzymać nawet kołami jednego boku.

Od dawna na forum

cman - art 47 punkt 2: dopuszcza sie przy zachowaniu ust 1 pkt 2 (1,5 m dla pieszych, a nie punkt 1 - mowiacy o tym ze na danym odcinku nie obowiazuje zakaz postoju lub zatrzymywania) zatrzymanie lub postoj na chodniku calego samochodu osobowego.

I tylko o to mi chodzi. Wg mnie jesli jest napisane ze trzeba zachowac warunek z ust 1 pkt 2 a nie ma nic o zachowaniu warunku z pkt 1 to nalezy to rozumiec tak, ze postoj na chodniku jest dozwolony.

ps no rzeczywiscie nie ma parkowania tylko postoj.

Od dawna na forum

Wiem co mówi art. 47 ust. 2 i wiem o co Ci chodzi, dlatego napisałem, że:
    Cytat Napisał cman
    Art. 47 ust. 1 pkt. 1 mówi o sytuacji, kiedy zakaz dotyczy tylko jezdni i tym samym wyjaśnia, że w takim przypadku, nie można się na tej jezdni zatrzymać nawet kołami jednego boku.
    Przykładowo, jest zakaz postoju, z tabliczką: "nie dotyczy chodnika". Oznacza on więc, że można urządzić sobie postój tylko i wyłącznie na chodniku, a art. 47 ust. 1 pkt. 1 ostatecznie utwierdza w tym przekonaniu. Rozporządzenie o znakach i sygnałach drogowych stanowi, że znak: zakaz zatrzymywania lub zakaz postoju, dotyczy tej strony drogi, po której został umieszczony, a ponieważ droga składa się również z chodnika, to obowiązuje on również na chodniku.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia