Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    Nowy użytkownik

Jak zdobyć uprawnienia do przeprowadzenia zajęć z pierwsej pomocy ?

Witam,

Tak jak wiadomo cyt. :
    "Częścią kursu jest szkolenie z pierwszej pomocy. Osoba, która może prowadzić szkolenie w zakresie udzielania pomocy przed lekarskiej, musi spełniać co najmniej jeden z następujących warunków:

wykonywać zawód lekarza lub pielęgniarki,
    posiadać kwalifikacje instruktora Polskiego Czerwonego Krzyża,
    posiadać kwalifikacje ratownika medycznego."

Tu pojawią się moje pytanie jest możliwość zrobienia jakiegoś kursu, aby móc przeprowadzić takie zajęcia ??
    Czy konieczne jest ukończenie szkoły o profilu medycznym ?

Od dawna na forum

coś mi się tu nie zgadza, ponieważ z tego co pamietam to zajęcia może prowadzić:
    ratownik medyczny
    lekarz systemu
    pielęgniarka systemu
    najprostszą rzeczą jaką więc mozesz zrobić to ratownika medycznego a to chyba trzeba zrobić 2 letnie studium a aby zachować te uprawnienia trzeba być aktywnym zawodowo w tym kierunku

Użytkownik

Cytat Napisał AkademiaOSK Zobacz post
    Tu pojawią się moje pytanie jest możliwość zrobienia jakiegoś kursu, aby móc przeprowadzić takie zajęcia ??
    Czy konieczne jest ukończenie szkoły o profilu medycznym ?
    Dobre pytanie. Dołączam się do pytania.

Od dawna na forum Avatar syrena

Polecam panowie ..)wbrew pozorom ratownik to nie takie sobie hoop siuup )
    http://www.zawodowe.com/Ratownik_med...jak_zostac_136

Nowy użytkownik

No to nie pozostaje nic innego jak zapisywać się na jakąś szkółkę 2 letnią - dobrze by było prowadzić wykłady również z pierwszej pomocy - bo wiedza tak czy siak jest

Nowy użytkownik

Oprócz ratownika medycznego jest jeszcze coś takiego jak ratownik drogowy (pisze jako ciekawostka bo wykładów po tym kursie nie można prowadzić). Ja robiłem ten kurs w MAK Automobil Klub w Warszawie a robiłem dlatego, że ani na kursie na prawo jazdy ani na instruktora nauki czy techniki jazdy, nie ma tak naprawdę porządnego szkolenia z zakresu pierwszej pomocy. Pierwszy etap to 8 godzinny wykład połączony z ćwiczeniami na fantomie itp. Drugi etap to udział w rajdzie (ja akurat brałem udział w rajdzie niepodległości) i umiejętność zachowani się przy symulowanych wypadkach, nam akurat trafił się wypadek motocyklisty i niemowlak w wypadku samochodowym. Po ukończeniu rajdu dostałem legitymacje ratownika drogowego, naklejkę na samochód kamizelkę z logo ratownika drogowego, apteczkę itp.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Ma ktoś może wzór umowy z ratownikiem medycznym na prowadzenia szkolenia w zakresie prawa jazdy?

Nowy użytkownik

Przepraszam że odgrzebuję starego kotleta, ale kolego slafcio jesteś pewien że ratownik drogowy nie może prowadzić zajęć z pomocy przedlekarskiej ?
    Pytam dlatego że mam teraz kursanta który przyszedł z innego OSK (kurs zakończony na 19h praktycznego) i w teorii miał wpisanego właśnie ratownika drogowego.....

Nowy użytkownik

Cytat Napisał AkademiaOSK Zobacz post
    Przepraszam że odgrzebuję starego kotleta, ale kolego slafcio jesteś pewien że ratownik drogowy nie może prowadzić zajęć z pomocy przedlekarskiej ?
    Pytam dlatego że mam teraz kursanta który przyszedł z innego OSK (kurs zakończony na 19h praktycznego) i w teorii miał wpisanego właśnie ratownika drogowego.....
    Nie wiem co na to ustawa ale tak twierdził nasz wykładowca.

Nowy użytkownik

A mnie już życie nauczyło, że co wykładowca to inna teoria.
    Ba, powiem więcej, co starostwo to różna interpretacja przepisów i różne wymagania !
    Jutro polecę do starostwo i dowiem się jak to u mnie we wsi bangla

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia