Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Nowy użytkownik

Miejsce przed skrzyżowaniem, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy

Witam!
    W książeczce z przykładowymi pytaniami na egzamin teoretyczny, mam zdjęcie znaku "nakaz jazdy prosto" ustawionego przed zakrętem. Pytanie brzmi: "W tej sytuacji kierujący pojazdem ma obowiązek jazdy na wprost:". I teraz klucz podaje dwie poprawne odpowiedzi: "A: przed najbliższym skrzyżowaniem - w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy" oraz "B: na najbliższym skrzyżowaniu, jeżeli wcześniej nie ma możliwości zmiany kierunku jazdy".

I ja się teraz zastanawiam... jakie to jest miejsce, które nie jest skrzyżowaniem, ale można tam zmienić kierunek jazdy (jadąc w inny sposób niż wprost)? To o zawracanie chodzi? jak jest na przykład taka przerwa między jezdniami do zawracania? No ale wtedy czym by się taki znak różnił od zakazu zawracania... I w ogóle myślałem, że taki znak nakazu tyczy się tylko najbliższego skrzyżowania. Jak to jest?

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

sufler napisał:
    I ja się teraz zastanawiam... jakie to jest miejsce, które nie jest skrzyżowaniem, ale można tam zmienić kierunek jazdy (jadąc w inny sposób niż wprost)?
    Np. wjazd do obiektu przydrożnego; stacja paliw, parking itd. Innym miejscem może też być przecięcie, połączenie drogi gruntowej z drogą twardą. Nie można wówczas w takim miejscu umieścić znaku zakazu skręcania, gdyż on obowiązuje tylko na skrzyżowaniu. Umieszcza się wówczas znak nakazu, gdyż znak ten m.in.obowiązuje w takim miejscu.
    sufler napisał:
    To o zawracanie chodzi?
    O każdą zmianę kierunku jazdy, czyli skręcanie w lewo, prawo i zawracanie.
    W miejscu umieszczenia znaku "nakaz jazdy prosto" możesz pojechać tylko na wprost na najbliższym skrzyżowaniu, bądź właśnie miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
    sufler napisał:
    No ale wtedy czym by się taki znak różnił od zakazu zawracania...
    Zakaz zawracania obowiązuje na odcinku od umieszczenia znaku do najbliższego skrzyżowania włącznie z tym skrzyżowaniem, a "nakaz jazdy prosto" obowiązuje tylko w miejscu (w którym jest możliwość zmiany kierunku jazdy, a należy wyeliminować skręcanie) przed którym został umieszczony, bądź na skrzyżowaniu.
    sufler napisał:
    I w ogóle myślałem, że taki znak nakazu tyczy się tylko najbliższego skrzyżowania
    Nie tylko.

Nowy użytkownik

Dziękuję za pełną i wyczerpującą odpowiedź na każde pytanie. Już wszystko jasne

Nowy użytkownik

piszecie o ciekawych rzeczach a to chodzi tylko o to aby nie wjechac pod prąd na jezdnie jednokierunkową przez powierzchnię wyłączoną z ruchu.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Nie tylko o to drogi kolego. W miejscu wspomnianym przez Ciebie, jako znaki dopełniające do znaku B-2 stosuje się najczęściej znaki: B-21 lub B-22. Wszystko zależy od tego co będzie bardziej wyraziste i czytelne dla kierującego. Oczywiście znak C-5 też można zastosować.
    Autor tematu jednak pytał o co innego. Mianowicie o miejsce poza skrzyżowaniem, a miejsce wspomniane przez Ciebie to skrzyżowanie.
    A z Tą powierzchnią wyłączoną to nie wiem o co Ci chodzi.

Użytkownik

Cytat Napisał m_marcinm Zobacz post
    piszecie o ciekawych rzeczach a to chodzi tylko o to aby nie wjechac pod prąd na jezdnie jednokierunkową przez powierzchnię wyłączoną z ruchu.
    wcale nie tylko o to chodzi tym znakiem, bzdury piszesz

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia