Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26
    Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał instruktor556 Zobacz post
    = nie wychodzi na to samo(...)
    = trzymanie kierownicy jedną ręką!!! Błąd jest błędem(...)
    = natrafię na test z błędami konstrukcyjnymi
    W/g mnie to to samo, ale możesz mieć inne zdanie, trudno ..
    W/g Ciebie jak się zmienia biegi trzymając kierownicę obyma ryncami ?? A jak zmienić parametry nawiewu lub radia ?? Chyba przesadzasz ..
    Nie natrafisz - wszystkie są skonstruowane dobrze .. Ale jeśli masz wątpliwości - wrzuć tu na forum, a my to rozgryziemy .. Nie jesteś pierwszy co sądzi, że pytanie jest błędne .. a nie było ..

Użytkownik

Cytat Napisał silvox Zobacz post
    Nie natrafisz - wszystkie są skonstruowane dobrze .. Ale jeśli masz wątpliwości - wrzuć tu na forum, a my to rozgryziemy .. Nie jesteś pierwszy co sądzi, że pytanie jest błędne .. a nie było ..
    Ależ proszę bardzo. Ale nie chodzi mi o błędy merytoryczne związane z przepisami ruchu, tylko o metodologię układania pytań testowych, która jest błędna. Osoby układające pytania nie znają podstawowych zasad konstruowania testów. Co z tego, że znają się na przepisach. Nie mają pojęcia o dydaktyce. I to jest powód, dlaczego zdawalność jest tak niska. Może jakiś pozew zbiorowy?

I przykład błędnie skonstruowanego pytania. Nie chodzi o błąd odnośnie przepisów, lecz o błędny sposób konstrukcji pytania.

Pytanie z testu na instruktora nauki jazdy w Rzeszowie w dniu 20.10.2012

Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
    a) włączyć światła mijania
    b) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie
    c) poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania

Według autora wszystkie odpowiedzi A,B,C są poprawne. W konstrukcji testu przyjęto zasadę, że jeśli w podpunkcie jest wymieniony choćby jeden warunek(nakaz itp. w zależności od kontekstu) i nie jest on sprzeczny z przepisem, to należy uznać i nawet jeśli nie jest on kompletny. Każde prawidłowe rozwiązanie niezależnie od kompletności powinno być zaznaczone, jeśli w żadnym stopniu nie jest sprzeczne z przepisami.

Przy prawidłowo skonstruowanym teście, pojedyncza odpowiedź powinna być niezależna od pozostałych (samodzielna) i prawidłowa sama w sobie.

No to wyciągnijmy ten zapis:

"Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto: włączyć światła mijania."

Takie zdanie nie jest już do końca zgodne z przepisami, bo oznaczałoby, że gdyby taki zapis był w kodeksie, to włączenie innych świateł lub nie włączenie świateł mijania byłoby błędem, a tak nie jest.

Według kodeksu kierujący pojazdem jest zobowiązany włączyć jedne lub drugie, a nie jest zobowiązany włączyć świateł mijania bezwarunkowo.
    Wprawdzie autor nie dodał w podpunkcie słowa np.: w każdym przypadku, zawsze itp, ale pozostawienie w tym przypadku takiej formy powoduje dowolność interpretacji, a tego test nie powinien dopuszczać.

Załóżmy też inne podejście. Autor zakłada, że jeśli kierujący postąpiłby według jedynie pkt A, to będzie to zgodne z przepisami, więc odpowiedź jest prawidłowa. Też taką logikę można przyjąć.

I teraz, jeśli wszystkie pytania układane byłyby przy takim założeniu, jestem skłonny przyznać rację autorowi tego pytania.

Wracając do sedna sprawy. Przyjmijmy więc wersję, że jeśli jedynie fragment całego zapisu przepisów jest zawarty w odpowiedzi i treść pytania nie sugeruje inaczej, to takie pytanie powinniśmy uznać LUB zakładamy, że jeśli kierujący postępując według prezentowanej odpowiedzi będzie postępował zgodnie z przepisami, to również taką odpowiedź uznajemy.
    No to tym tokiem rozumowania zmierzmy się z kolejnym pytaniem: (nie pamiętam jednak, gdzie na takie pytanie natrafiłem)

Samochód do nauki jazdy wyposaża się dodatkowo w:
    a) lusterko zewnętrzne przednie prawe
    b) apteczkę
    c) ogumione koło zapasowe

I zakładając sposób konstruowania testów jak w pytaniu wcześniejszym, to tutaj również wszystkie trzy odpowiedzi powinny być prawidłowe. Niestety według autora, odpowiedź A jest błędna. Powinny być zaznaczone jedynie B,C.

Co z tego, że kandydat będzie znał dokładnie przepis i wie, że samochód do nauki jazdy ma być wyposażony w 2 dodatkowe lusterka zewnętrzne i 1 wewnętrzne.
    Mam więc pytanie, czy odpowiedź A w takiej formie jest błędna? Czy jeśli właściciel wyposaży pojazd w dodatkowe lusterko prawe zewnętrzne, to jest to błąd? Oczywiście, gdyby był tam zapis w takiej formie: a) tylko lusterko zewnętrzne przednie prawe. To wówczas odpowiedź jest jednoznaczna.
    Ale nie dodano takiego słowa. Więc sytuacja identyczna jak w pytaniu poprzednim.

Dlaczego więc jedni autorzy pytań kierują się takim, a inni całkiem odmiennym tokiem rozumowania?
    Jeszcze raz: Czy jazda we mgle na światłach mijania jest błędem? NIE, więc odpowiedź jest prawidłowa. Czy wyposażenie samochodu do nauki jazdy w prawe lusterko przednie jest błędem? NIE, więc odpowiedź jest również prawidłowa. Niestety, różni autorzy i różne podejście.

Powyższe pytania powinny być poprawione, oto przykłady:
    a) m.in. w lusterko zewnętrzne przednie prawe
    b) apteczkę

wówczas wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.

LUB

a) tylko w lusterko zewnętrzne przednie prawe
    b) apteczkę

wówczas jedynie B i C byłoby prawidłowe.

Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
    a) włączyć światła mijania w każdym przypadku
    b) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie
    c) poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania

W takiej konstrukcji prawidłowymi odpowiedziami byłyby oczywiście jedynie B oraz C.

LUB

Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto między innymi:

LUB

a) włączyć światła mijania jeśli pojazd nie jest wyposażony w światła przeciwmgłowe przednie

PYTANIA POWINNY SPRAWDZAĆ ZNAJOMOŚĆ PRZEPISÓW i oczywiście ich zrozumienie, ale NIE INTENCJE AUTORA.

Proszę w takim razie spróbować odpowiedzieć na pytanie takie: (skonstruowane przeze mnie według zasady jakimi sugerują się autorzy pytań do egzaminów na instruktora) i proszę odgadnąć moje intencje:

Kierujący może holować pojazd silnikowy tylko pod warunkiem, że:
    1) prędkość pojazdu holującego nie przekracza 60 km/h poza obszarem zabudowanym;
    2) pojazd holujący ma włączone zawsze światła mijania;
    3) w pojeździe holowanym znajduje się kierujący mający uprawnienie do kierowania tym pojazdem

KTÓRA ODPOWIEDŹ W TYM PYTANIU JEST BŁĘDNA?

Aby ułatwić, wklejam poniżej przepisy kodeksu (żeby nie szukać). Oto przepisy, na podstawie których ułożyłem pytanie:

1) prędkość pojazdu holującego nie przekracza 30 km/h na obszarze zabudowanym i 60 km/h poza tym obszarem;
    2) pojazd holujący ma włączone światła mijania również w okresie dostatecznej widoczności;
    3) w pojeździe holowanym znajduje się kierujący mający uprawnienie do kierowania tym pojazdem, chyba że pojazd jest holowany w sposób wykluczający potrzebę kierowania nim;

I teraz proszę o prawidłową odpowiedź na to pytanie z uzasadnieniem!
    To jest właśnie przykład na test, który nie sprawdza wiadomości, ani rozumienia tekstu, tylko intencje autora. Starałem się opisać moje przemyślenia bez zbędnego fachowego słownictwa i wybaczcie literówki lub inne stylistyczne ewentualne pomyłki, ale pisałem na szybko.

Może jakiś egzaminator odpowie mi na to moje pytanie, ułożone według DEBILNEJ metody, zgadnijcie, o czym myślałem
    Ostatnio edytowane przez instruktor556 ; 21-10-2012 o 12:08

Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał instruktor556
    Może jakiś egzaminator odpowie mi na to moje pytanie
    Nie odpowie, bo to forum instruktorów ..
    Ale mogę znajomego egzaminatora zapytać jeśli Ci bardzo zależy ..

Według autora wszystkie odpowiedzi A,B,C są poprawne.
    Bo są ..
    A dlaczego A jest poprawna?? Bo dotyczy pojazdu nie wyposażonego w światła przeciwmgłowe przednie - dodatkowe i nieobowiązkowe.. Którymi notabene większość kierowców nie wie jak się posługiwać ..

P.S. Proponuję mocną herbatkę z melisy przed snem i luzik na egzaminie .. Nerwy nie pomogą w zdaniu .. A życzymy przecież każdemu jak najlepiej ..

Użytkownik

Melisa na pewno nie zaszkodzi Pewnie podwójną torebkę wrzucę
    Wracając do pytania, nie kwestionuję zgodności z przepisami i błędu polegającego na tym, lecz mechanizm konstruowania testu. Przeczytaj całość mojej wypowiedzi

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

instruktor556 zgadzam się z Tobą. Niestety pytania nie są konstruowane w jednolity sposób. Dzieje się tak dlatego, ponieważ nie ma jednego autora pytań.
    Taki przykład. Bazę pytań dla kandydatów na prawo jazdy układał jeden zespół autorów. Dlatego tam tych błędów jest już mniej. I co najważniejsze pytanie te nie są utajnione. W przypadku pytań testowych dla kandydatów na instruktorów, egzaminatorów niestety nie jest już tak samo.
    Dla jednego autora cząstkowa prawda z danego przepisu jest poprawną odpowiedzią, a dla innego już nie.
    Stąd pytania typu: "Co autor miał na myśli".
    instruktor556 napisał:
    Proszę w takim razie spróbować odpowiedzieć na pytanie takie: (skonstruowane przeze mnie według zasady jakimi sugerują się autorzy pytań do egzaminów na instruktora) i proszę odgadnąć moje intencje:

1) prędkość pojazdu holującego nie przekracza 60 km/h poza obszarem zabudowanym;
    2) pojazd holujący ma włączone zawsze światła mijania;
    3) w pojeździe holowanym znajduje się kierujący mający uprawnienie do kierowania tym pojazdem
    Odpowiedzi choć wszystkie wydają się być prawidłowe, są tylko fragmentem określonego przepisu. Teraz my czytając odpowiedzi, nie wiemy jakimi kryteriami kierowałeś się. Nie wiemy czy kierowałeś się zasadą, że jeśli to co jest zawarte w odpowiedziach jest prawdą (co prawdą tylko cząstkową) i należy zaznaczyć wszystkie odpowiedzi, czy też żadna odpowiedź nie jest prawidłowa, gdyż w myśl danego przepisu nie jest pełna odpowiedzią.
    instruktor556 napisał:
    KTÓRA ODPOWIEDŹ W TYM PYTANIU JEST BŁĘDNA?
    To zależy którą zasadą się kierowałeś
    Tak oczywiście nie powinno być.

Użytkownik

Ja też zdawałam w Rzeszowie nieco ponad rok temu. Zdałam za pierwszym razem. zdało 3 osoby z 24.
    Pytania trudne nie były, szczegółowe bardzo. Pamiętam, że z kilkoma miałam problem, ale poprawnie odgadłam "co autor miał na myśli". Można powiedzieć, że fuksem się udało.
    Współczuje 3 błędów bo to chyba najbardziej przykre.
    U nas w grupie byli tacy co na 20 pytań robili 15 błędów... na egzaminie państwowym. Da się? Widocznie można. Heh

Użytkownik

I jeszcze jedno niejasne pytanie:
    Jakie światła pojazd winien używać w czasie mgły
    a) mijania
    b) przeciwmgłowe
    c) łącznie mijania i przeciwmgłowe

Nie sprecyzowano o które światła przeciwmgłowe chodzi (tylne czy przednie), nie sprecyzowano widoczności (do 50 m), która warunkuje możliwość włączenia tych świateł.
    Co w takiej sytuacji, jak rozgryźć to pytanie? Proszę o pomoc. Analizuję te pytania, i widzę, że znajomość samych przepisów nie wystarcza, trzeba jeszcze wiedzieć, jak ugryźć pytanie Podajcie jakieś wskazówki ze swoich egzaminów. Będą one pewnie przydatne dla przyszłych kadnydatów.

Mieszka w
    malopolskie

Przeczytaj całość mojej wypowiedzi
    Staram się..
    Masz dużo racji, że konstrukcja pytań odbiega od standartów.. Ale bambi ma rację - prawidłowo odgadła intencje, ja zresztą też mam takie odczucie .. W/g przepisów powinienem mieć jakieś 5-7 błędów, a jednak nie miałem ..

Użytkownik

Muszę przyznać, że komisja w Rzeszowie była bardzo pozytywnie nastawiona do zdających, niezwykle miła atmosfera ...
    szkoda tylko, że baza pytań z Rzeszowa nie jest dostępna online, tak jak z innych ośrodków, byłoby to ułatwieniem w przygotowywaniu się ...

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Chełm

A co miałeś dziś egzamin?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia