Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Człowiek, ty nie rozumiesz co do ciebie mówią i o co proszą.
    Która pozycja pojazdu decyduje o pierwszeństwie pojazdu na skrzyżowaniu. ??
    Człowiek liczy się pozycja pojazdu z przed wjazdu na skrzyżowanie i w stosunku do tej pozycji określa się kto z której strony do skrzyżowania się zbliża.
    Przepis mówi o stronach SKRZYŻOWANIA.

Więc na pytanie : z prawej strony CZEGO ??
    Sam sobie odpowiedziałem bo ty pojęcia nie masz o co pytają i co przepisy zawierają.
    No i oczywiście piszesz nie na temat, bo nie rozumiesz pytania !!!!!

Nowy użytkownik

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rondo1.jpg
Wyświetleń:	447
Rozmiar:	17.3 KB
ID:	159
    Rozrysuję ci to kopan żebyś nie miał pretensji. Postaram się to wyjaśnić najlepiej jak mogę, a ty jeśli zauważysz błąd w moim tłumaczeniu popraw go, ale tak by każdy zrozumiał. Załóżmy że poruszamy się pojazdem który jedzie po czarnej trasie. Dojeżdżamy do rzeczonego skrzyżowania o ruchu okrężnym (rondzie) przy Krakowskiej Plazie. Zakładam, że jedziemy tam z zamiarem wykonania manewru zawracania (bo wtedy musimy przejechać całe skrzyżowania). Są tu (patrząc od naszego wjazdu) dwa wjazdy/zjazdy. Wjeżdżamy na skrzyżowanie i pojawia się pojazd jadący po czerwonym torze jazdy. Jakby nie patrząc (nawet z pozycji przy wjeździe na skrzyżowanie) nadjeżdża z prawej strony. Zatrzymujemy pojazd i wpuszczamy Czerwonego. Czerwony jedzie na wprost do Plazy na zakupy, więc mimo, że na wjeździe z lewej strony pojawia się Zielony, zjeżdża ze skrzyżowania. Ale my nadal jedziemy (pamiętaj, że wykonujemy manewr zawracania). Zawracając na skrzyżowaniu (tym bez ruchu okrężnego) ustępujemy pierwszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z prawej strony, z przeciwka i tym którzy z lewej skręcają w prawo. Podobnie jest na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, więc jadąc dalej naszym torem ustępujemy Zielonemu. Kontynuując nasz manewr zjeżdżamy z ronda.
    Tak więc Kasia ma rację w dyskusji z swoim chłopakiem. Ty zaś mylisz się pisząc że polskie prawo nie dopuszcza skrzyżowań o ruchu okrężnym bez znaku A-7 przy wjeździe. Mylisz się również argumentując to tym, iż wjeżdżający nie wie z której strony nadjechał pojazd poruszający się po "rondzie". Nie musi tego wiedzieć bo ma pierwszeństwo.
    Co do mojej wiedzy być może masz rację. Człowiek uczy się całe życie i ja również dzisiaj wiele się "naumiałem". Jeśli znajdziesz błąd w tym co napisałem pokaż go w jasny i precyzyjny sposób.
    Pozdrawiam.
    PS do Kasi:
    Mam nadzieję że wygrałaś zakład

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Przecież w przepisach określono że decyduje pozycja pojazdu przed wjazdem na skrzyżowanie (rondo to skrzyżowanie).
    Pisałem o tym, ale to do Ciebie nie dociera.
    Pojazd zielony ma ustąpić pierwszeństwa pojazdowi czarnemu - tak stanowią nasze przepisy.
    Przed wjazdem na skrzyżowanie pojazd czarny był z prawej w stosunku do wjazdu pojazdu zielonego i ma pierwszeństwo.

Gościu mniej beletrystyki a więcej zrozumienia i logiki.
    Ostatnio edytowane przez kopan ; 31-08-2013 o 21:29

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Proponuję Ci przyjecielu dokładnie i ze zrozumieniem przestudiować PoRD. Szczególną uwagę zwróć na tematy dotyczące z pierwszeństwem przejazdu na skrzyżowaniach (szczególnie zawracanie) i zasady zmiany pasa ruchu.
    PS. Powyższy wpis dotyczy @kopana.

Od dawna na forum

Człowiek liczy się pozycja pojazdu z przed wjazdu na skrzyżowanie i w stosunku do tej pozycji określa się kto z której strony do skrzyżowania się zbliża.
    owszem ale istotniejsze jest jaki manewr chcesz wykonać.
    Pojazd zielony ma ustąpić pierwszeństwa pojazdowi czarnemu - tak stanowią nasze przepisy.
    gdzie błąd?
    otóż w tym iż przed wjazdem oceniamy kto skąd przyjechał lecz co innego dokąd on zmierza. Bo weźmy skrzyżowanie rownorzędne. Najdjeżdżają cztery pojazdy, my ndjeżdżamy od południa. Pierwszy podejmuje decyzję ten z mojej prawej, potem ja lecz jesli chcę skręcic w lewo to zatrzymam się by puścić tego od pólnocy tj od znów mojej prawej po zmianie kierunku. Zatem w tej sytuacji nie zadziała twój tok myslenia i na rondzie jest podobnie.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

viko
    Taż się postaraj przeczytać przepis i go zrozumieć.
    Taż ten jadący z naprzeciwka skrzyżowania stosuje odpowiednią część przepisu Ty skręcający w lewo dla tego jadącego z naprzeciwka skrzyżowania jesteś na przeciwko i na odwrót.

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Do @kopan. O czytaniu ze zrozumieniem pisał @bonifacy, a nie @viko. To sprostowanie. A wracając do punktu wyjścia, spróbuję Ci wyjaśnić co następuje.
    Otóż, kierowcy zielonego auta nie interesuje, z której strony wjechał na "rondo" czarny. On mógł tak samo wjechać z prawej, z drugiego wjazdy czy też spaść z nieba na obwiednię. Zielonego obchodzi tylko to, z której czarny nadjeżdża w chwili gdy on (zielony) ma zamiar wjechać na obwiednię "ronda". A czarny właśnie nadjeżdża z lewej. Wniosek? Na takim skrzyżowaniu ze znakiem C-12 (bez "Ustąp") obowiązuje zasada prawej strony, czyli czarny musi ustąpić pierwszeństwa zielonemu.
    Gdyby oba pojazdy wjeżdżały jednocześnie na "rondo", wtedy czarny byłby z prawej i to on miałby pierwszeństwo.
    Chyba nie jest to trudne do zrozumienia?

Od dawna na forum

ciekawe jak byś rozstrzygną kwestię gdy rondo ma pięć wlotów?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

To jest pytanie do ustawodawcy.
    Ja wiem że nasza zasada prawej strony jest całkowicie błędna, ale to nie ja ją pisałem.
    Naszym ustawodawcom nie chciało się skopiować przepisów z Konwencji wiedeńskiej a wymyślili swoje przepisy całkowicie niezgodne z Konwencją wiedeńską.

Zgodnie z przepisami zawartymi w Konwencji wiedeńskiej żadnego problemu z rozstrzyganiem pierwszeństwa nie ma !!!!!

Od dawna na forum

Ty skręcający w lewo dla tego jadącego z naprzeciwka skrzyżowania jesteś na przeciwko i na odwrót.
    owszem lecz kiedy ja nie chcę jechać prosto lecz np zawrócić? przed wjazdem na skrzyżowanie mam pojazd po lewej- on mnie po prawej i to ja mam pierwszeństwo zawracając? tak wg Ciebie to jest? przecież zawrócenie to podwójny skręt , zmiana kierunku jazdy i czy zmieniajac kierunek jady nadal mam pierwszeństwo na skrzyżowaniu równorzędnym wg tego co piszesz? bo chcę do końca zrozumieć ten tok rozumowania, nic przy tym nie negując.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia