Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    Nowy użytkownik

Często oglądane zdarzenie na rondzie

Witam serdecznie,
    Moje wątpliwości dotyczą sytuacji na rondzie do którego prowadzą 4 drogi na których znajdują się znaki ustąp pierwszeństwa przejazdu. Dla uproszczenia sytuacji uznajmy ze znajdą się na nim tylko dwa samochody. Dojeżdżam do ronda wjazdem numer 1 i chcę jechać w lewo (zjechać wjazdem/wyjazdem numer 4) zajmuje lewy pas upewniam się że na rondzie nikt nie jedzie z lewej strony i ruszam. Na wysokości wysepki oddzielającej wjazd i zjazd numer 3 włączam prawy kierunkowskaz i zmieniam pas na prawy szykując się do zjazdu. W tym samym czasie wjazdem numer 3 na rondo wjeżdża samochód (z drogi ze znakiem ustąp pierwszeństwa przejazdu). Nie zwraca uwagi na mój włączony kierunkowskaz i wykorzystuje moment w którym dopiero zaczynam zmieniać pas, jakby myślał "zdąże", dochodzi do zderzenia. Czyja to jest wina? Proszę o odpowiedzi tylko osoby pewne tego co piszą, nie chodzi mi o rozsiewanie wątpliwości tylko ostateczne wyjaśnienie tej sytuacji. Dziękuję

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Witam
    Ciężko to sobie tak wyobrazić, fajnie byloby jakbys dodal jakis rysunek
    Jeśli pojazd wjeżdżający wiazdem nr. 3 był już na pasie ruchu (prawym), gdy Ty w tym czasie zmieniałeś z lewego na prawy i doszlo do kolizji to wina lezy po Twojej stronie bo zmieniając pas nie ustąpiłeś pierwszeństwa...

Nowy użytkownik

Zamieszczam zatem rysunek. To nie arcydzieło ale dobrze pokazuje o co chodzi Wjeżdżający wjazdem numer 3 jest naturalnie już na pasie na rondzie (inaczej by nie doszło do zdarzenia). Chodzi o to czy miał tam prawo wjechać czy powinien ustąpić pierwszeństwa jak nakazuje to znak. PozdrawiamKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Sytuacja.jpg
Wyświetleń:	485
Rozmiar:	18.9 KB
ID:	195

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

SMO napisał:
    czy powinien ustąpić pierwszeństwa jak nakazuje to znak.
    Sam sobie już odpowiedziałeś na to pytanie

Nowy użytkownik

ksu Ja odpowiedź na to pytanie znam(mam własną opinię na ten temat) tylko nie chciałem nikomu niczego sugerować. Po drugie nie jestem pewny czy moje zdanie jest sluszne bo zdania na ten temat są naprawdę bardzo podzielone. Domyślam się po tym co napisałeś, że mamy podobne zdanie. Jednak pytałem o tą sytuacje wielu kierowców, z różnym stażem(w tym policjanta) i odpowiedzi dzielą się mniej więcej po połowie(jedni mówią, że winny zjeżdżający z ronda drudzy, że wjeżdżający). Natomiast policjant udzielił zaskakującej odpowiedzi, która brzmiała mniej więcej : "...tak naprawdę to zależy jaki policjant przyjedzie ci do wypadku i jak to zinterpretuje." Dlatego jestem z tym tutaj. To bardzo ciekawa sytuacja bo zdarza się bardzo często u mnie w mieście (małe ronda). Dlatego myślę, że warto byłoby rozwiać wszelkie wątpliwości kto ma w tej sytuacji pierwszeństwo.
    Ostatnio edytowane przez SMO ; 25-02-2014 o 17:14

Mieszka w
    Podlasie

Pojazd czerwony wjeżdżający na skrzyżowanie ma znak A-7- "ustąp pierwszeństwa" i ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym (mającego w tym przypadku pierwszeństwo), zarówno znajdującemu się na pasie wewnętrznym, zewnętrznym jak i pojazdowi zmieniającemu pas ruchu z wewnętrznego na zewnętrzny.

Mieszka w
    Podlasie

Aby uniknąć niebezpiecznych sytuacji proponuje następujący sposób przejazdu (jak pojazd różowy)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.JPG
Wyświetleń:	388
Rozmiar:	26.7 KB
ID:	196  
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 25-02-2014 o 19:30

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Tak, zgadzam się z ksu, teraz wszystko jasne.
    Co do Pana policjanta to pozostawie to bez komentarza. Na FB w grupie instruktorzy nauki jazdy ostatnio wrzała długa i zażarta dyskusja co do pewnego (niekompetentnego) Pana policjanta

Mieszka w
    Podlasie

Czyżbyś miał na myśli tego policjanta i jego (nie) wiedzę na temat świateł do jazdy dziennej?
    http://www.youtube.com/watch?v=bg8s3CatkLE

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

O tym też było wspomniane
    Ale generalnie chodzilo o coś innego, a mianowicie o to, spójrz na to:

http://moto.onet.pl/nadrogach/jak-je...-nie-tak/z9l0w

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Tagi dla tego tematu

Bookmarks

Uprawnienia