Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71
    Od dawna na forum

Cytat Napisał kopan Zobacz post
    MaciejP.

Prawo to zbiór przepisów i obowiązują wszystkie.
    Jesli przepisy się wzajemnie wykluczają to stosujemy reguły prawne.

To że autostrada posiada dwie jezdnie jednokierunkowe wynika z :

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
    2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

Ponadto wynika z Ustawy o drogach publicznych.
    Witam.

Cyt. "Prawo to zbiór przepisów i obowiązują wszystkie" - masz oczywiście rację, ale...

Po pierwsze
    to Ustawa o ruchu drogowym reguluje:
    Art.1
    1. Ustawa określa:
    1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;
    2) zasady i warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, a także działalność właściwych organów i podmiotów w tym zakresie;
    3) wymagania w stosunku do innych uczestników ruchu niż kierujący pojazdami;
    4) zasady i warunki kontroli ruchu drogowego.
    2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
    1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;
    2) wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.

Tego nie reguluje ustawa o drogach publicznych. Nic w tej ustawie na ten temat nie ma.

Po drugie

W ustawie prawo o ruchu drogowym ustawodawca zawarł takie zapisy w Art. 2.1a i 3

Art. 2.
    Użyte w ustawie określenia oznaczają:
    1a) droga publiczna – droga w rozumieniu art. 1 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 19, poz. 115, z późn. zm.2));
    3) autostrada – drogę dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczoną tylko do ruchu pojazdów samochodowych, z wyłączeniem czterokołowca, które na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep;

Jak widać w pkt. 1a ustawodawca nie definiował drogi publicznej na potrzeby tej ustawy, tylko wskazał znaczenie zgodne z ustawą o drogach publicznych, jednocześnie zdefiniował autostradę nie odwołując się do definicji z ustawy o drogach publicznych. Znaczy to iż potrzebował innej definicji. Stąd moje wątpliwości w stosowaniu definicji autostrady zgodnej z ustawą o drogach publicznych na potrzeby ustawy prawo ruchu drogowym

Po trzecie

Art. 16 pkt. 1 i 2 ustawy prawo o ruchu drogowym mówią tylko o tym że ruch jest prawostronny i gdy są dwie jezdnie jestem zobowiązany jechać po prawej jezdni. Nic tu nie ma o jednokierunkowości.

Od dawna na forum

Czy ktoś wie dlaczego pojawia mi się czasami komunikat "Thank you for posting! Your post will not be visible until a moderator has approved it for posting. "

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    kopan napisał:

A czym się różnią przepisy od reguł prawnych?
    Przeca pisałem czym !!!!

Od dawna na forum

MaciejP.

Prawo to zbiór przepisów i obowiązują wszystkie.
    Jesli przepisy się wzajemnie wykluczają to stosujemy reguły prawne.

To że autostrada posiada dwie jezdnie jednokierunkowe wynika z :

Ponadto wynika z Ustawy o drogach publicznych.
    ksu

Witam.

Masz absolutną rację, że cyt. ksu „Prawo to zbiór przepisów i obowiązują wszystkie”, ale … nie we wszystkich sytuacjach, nie wszystkich itd.
    Dane przepisy obowiązują tych, mówiąc kolokwialnie, do których są dedykowane/wszyscy, część społeczeństwa/, konkretnych sytuacji jakie sięzdarzają itp.

Ustawa Prawo o ruchu drogowym /POD/ została uchwalona bodajże w 1984r. To wtedy nastąpiło zebranie przepisów „ruchu drogowego” do 1 ustawy, po to żeby użytkownik drogi nie musiał błądzić po kilkunastu ustawach.
    To w POD ustawodawca jasno określił zakres stosowania
    Art.1
    1. Ustawa określa:
    1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w stre-fach ruchu; ….

W art.2 zdefiniował na potrzeby tej ustawy /POD/ określenia np.

1a) droga publiczna – droga w rozumieniu art. 1 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 19, poz. 115, z późn. zm.2));

11) autostrada - drogę przeznaczoną wyłącznie do ruchu pojazdów samochodowych:
    a) wyposażoną przynajmniej w dwie trwale rozdzielone jednokierunkowe jezdnie,
    b) posiadającą wielopoziomowe skrzyżowania ze wszystkimi przecinającymi ją drogami transportu lądowego i wodnego,
    c) wyposażoną w urządzenia obsługi podróżnych, pojazdów i przesyłek, przeznaczone wyłącznie dla użytkowników autostrady,

Definicja drogi publicznej została przeniesiona z ustawy o drogach publicznych /UDP/. Definicja autostrady została stworzona na potrzeby tej ustawy /POD/, a ustawodawca nie chciał korzystać z istniejącej definicji w UDP – znaczy to że mu nie odpowiadała.
    Dlatego moim zdaniem nie można korzystać z definicji w UDP i nie można mówić że jezdnie na autostradzie są jednokierunkowe.

Art. 16.2 „Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.” odnosi się również do autostrady, ale nie mówi nic o jednokierunkowości jezdni.

Dlatego też twierdzę że droga/jezdnia jest jednokierunkowa tylko gdy jest oznakowana znakiem D-3 /par. 44.1 Znak D-3„droga jednokierunkowa” oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku/.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Art. 16.2 wcale nie musi mówić, ale niewątpliwie z niego wynika że na autostradzie mamy jezdnie jednokierunkowe.

Jeszcze na autostradzie nie widziałem znaku D-3 "droga jezdnia jednokierunkowa".
    Tak że ................ przemyśl dogłębniej jak coś napiszesz.

Od dawna na forum

Art. 16.2 wcale nie musi mówić, ale niewątpliwie z niego wynika że na autostradzie mamy jezdnie jednokierunkowe.

Jeszcze na autostradzie nie widziałem znaku D-3 "droga jezdnia jednokierunkowa".
    Tak że ................ przemyśl dogłębniej jak coś napiszesz.
    Witaj kopan,

mówiąc ogólnie i bez wdawania się w szczegóły to masz ABSOLUTNĄ RACJĘ.
    Autostrada to droga w 99,999999% składa się z dwóch jezdni jednokierunkowych w rozumieniu potocznym. I tego ja nie neguję.
    Pytanie jest czy w rozumieniu PORD tak jest. Ja uważam że nie i przedstawiam dość rozbudowaną argumentację. To tyle.

Weźmy na przykład tunel. Każdy wie jak wygląda, zwykle wskaże go bezbłędnie. Jest jest jedno ale. Zgodnie z PORD tunel żeby był tunelem MUSI być oznaczony odpowiednim znakiem zgodnie z art.2.14 "tunel – budowlę na drodze, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi". W innym przypadku nim nie jest dla przepisów w PORD.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Niestety ta twoja argumentacja jest fałszywa.
    Powołujesz sie na DU 220 - i stwierdzasz że tylko znak D-3 oznacza że mamy jezdnię jednokierunkową.
    W DU 220 określono że jezdnię jednokierunkową drogi dwujezdniowej oznacza się znakiem D-3 tylko wtedy gdy w tym samym przekroju drogi zastosowano znaki C-9 lub B-2.
    Nie ma tych znaków jezdnia jest jednokierunkowa i nie ma potrzeby stosowania D-3.

No to ...

Od dawna na forum

Witaj kopan,

GRATULUJĘ bardzo mocnego argumentu.
    Chcę to wyraźnie powiedzieć - nie ma w tych słowach cienia złośliwości

Cytowany zapis znajduje się, jak się nie mylę, w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem na drogach oraz wykonywania nadzoru nad tym zarządzaniem. Zdaje mi się że nigdy na niego się nie powoływałem, tylko na ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI w sprawie znaków i sygnałów drogowych.. Ale to absolutny szczegół.

Widać też że mało kto o tym wie, jeżeli - nie wiem kiedy to znalazłeś - tak ważny argument w tej dyskusji pojawił się dopiero po ok. 3,5 roku dyskusji.
    Szkoda że nie jest w PORD jasno i mocno powiedziane o "jednokierunkowości", tylko w rozporządzeniu do PORD, o którym 99% kierowców prawdopodobnie nie wie że istnieje. Z drugiej strony czy powinno?

Jeszcze raz GRATULUJĘ

MaciejP.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

No nie przesadzaj.

Przecież jam nie godny.
    Co na to powie główny specjalista tego forum - poszukiwacz i znajdowacz TRROLLII.

---No będzie niezadowolony !!!!

Tak że uważaj.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Temat dotyczy autostrady i wyprzedzania z prawej strony, a każda autostrada jest drogą dwujezdniową o dwóch oddzielnych jezdniach jednokierunkowych więc nie wiem po co cytujesz przepis dotyczący wyprzedzania na jezdni dwukierunkowej. Nie ma on zastosowania na autostradzie.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia