Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Nowy użytkownik

Nurtujące mnie pytania

Cześć,

Z góry przepraszam jeżeli pytania się powtarzają jednak nigdzie nie mogłam znaleść odpowiedzi. Od kilku dni mam jazdy, z początku jeździłam na placu później wyjechałam w miasto. Instruktor ciągle wspominał o tym że wjeżdżam na krawężnik, jednak po woli zaczynam opanowywać jazdę po długości jezdni. Potrafię ruszać tz. sprzęgło na max/kluczyk do 3sec/ wbicie jedynki/spuszczanie powoli sprzęgło dodawanie gazu drugą nogą, 1. pytanie: dlaczego samochód czasami gaśnie? za szybko opuściłam sprzęgło czy za mało dałam gazu opuszczając sprzęgło? chcąc się zatrzymać na skrzyżowaniu naciskam sprzęgło na maksa a później hamulec? Podczas parkowania, muszę jechać wolno na jedynce, prawą noga delikatnie na gaz? kierunkowskaz, mijając lusterko samochodu gdzie chce zaparkować skręcam cała kierownicę w jego stronę wjeżdżając powoli, trzymając nadal nogę delikatnie na gazie po czym wyprostować kierownice? dojechać powoli prosto tak żeby lusterko moje pokrywało się z samochodem obok? Ostatnie pytanie, kiedy wciska się guzik w hamulcu ręcznym? podczas opuszczania czy zaciągania?

Przepraszam że te pytania są naprawdę głupie, instruktor wytłumaczył mi wszystko jednak stres robi swoje, chciałbym mieć pewność. Proszę o pomoc

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Czesc
    Możliwe, że za szybko puszczasz sprzegło dlatego samochod Ci gasnie.
    Jak już samochod zaczyna Ci ruszać musisz przytrzymać nogę na sprzegle, nie puszczać od razu sprzegla i dodawaj w tym czasie trochę gazu
    Jak dojeżdżasz do skrzyżowania, zwalniasz używając samego hamulca, dopiero w koncowej fazie gdy masz juz sie zatrzymac wciskasz na maksa sprzeglo, caly czas uzywajac tez hamulca zeby sie zatrzymac.
    Żeby spuścić dźwignie hamulca recznego w dół musisz najpierw podciągnąć delikatnie tą dzwignię do góry nastepnie wcisnać guzik i z wcisnietym guzikiem spuścić ją w dól. Czyli guzik wciskamy podczas opuszczania
    Pozdrawiam.

Nowy użytkownik

Dokładnie tak jak napisał Pan powyżej, który w pełni wyczerpał temat. Jeśli masz takie problemy polecam porozmawianie z instruktorem, aby pojechać na jakiś pusty plan i tam ćwiczyć samo ruszanie. Dziwi mnie to, że on Ci w ogóle nie wytłumaczył sam z siebie, gdzie może być przyczyna gasnące i szarpiącego samochodu. Płynne ruszanie tak samo jak i płynna zmiana biegów to kwestia tylko i wyłącznie wprawy, więc pozostaje jedynie naciskanie na instruktora, aby poświęcić jedną godzinę tylko i wyłącznie na ten aspekt jazdy, a wszystko będzie ok.

Nowy użytkownik

Sam mam ten problem np. przy skręcie - wciskam najpierw sprzęgło potem hamulec... nie mogę się tego odzwyczaić. Boję się że mi zgaśnie i będzie siupa na środku drogi. Taki zły nawyk. Jak się tego wyzbyć...

Nowy użytkownik

to normalne i tak ma większość kierowców, zwłaszcza początkujących z biegiem lat (jeśli będziesz zwracał na to uwagę) oduczysz się tego

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał WasylukBaska Zobacz post
    z biegiem lat
    Chyba żartujesz.. Lata na to potrzebujesz ?? Moi kursanci są tego uczeni na bieżąco i stosunkowo szybko sie uczą ecodrivingu..
    Zasady są proste, zmiane biegów na odpowiednich obrotach pomijam, ale hamowanie silnikiem jak najbardziej ma sens i warto się go nauczyć..

Nowy użytkownik

żeby ruszyć to wcale nie trzeba dawać gazu
    więc jeśli samochód gaśnie to dlatego że za szybko puszczasz sprzęgło.
    Spróbuj sobie ruszyć następnym razem bez gazu, po prostu pomalutku puszczać sprzęgło i samochód ruszy

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia