Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
-
07-07-2012, 10:45 #1Od dawna na forum
Znak zakaz postoju na skrzyżowaniu
Ostatnio spotkałem się z dość dziwną sytuacją:

Jadąc jak na widocznym powyżej skrzyżowaniu od dołu w prawo mamy dwa znaki "zakaz postoju". Ten z numerem 1 przy prawej krawędzi drogi na którą wjeżdżamy jest OK, ale czy ten po lewej z numerem 2 jest postawiony prawidłowo?
Mało tego pojazdom, które tam parkują (A,B,C) stronie Straż Miejska wystawia mandaty. Jak dla mnie jest to chore, aby na dwukierunkowej jezdni stawiać znak na środku skrzyżowania (ledwo co można go tam dostrzec skręcając w prawo). Gdyby chociaż był postawiony znak nr 3, to wtedy "dwójkę" możnaby potraktować jako przypomnienie dla gapowiczów, ale tak?
Co o tym sądzicie? Czy znak nr 2 obowiązuje pojazdy ABC?
-
08-07-2012, 08:25 #2
Ostatnio edytowane przez silvox ; 08-07-2012 o 08:27
-
08-07-2012, 09:02 #3Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
-
08-07-2012, 09:22 #4
Ja też nie widzę niczego złego w tym oznakowaniu, aczkolwiek tabliczka T-25 a jest tu chyba zbędna, ale to już szczegół.
Autorowi chyba chodzi bardziej o to, że znak powinien być umieszczony za skrzyżowaniem, gdyż w owej sytuacji dla skręcających od dołu w prawo, może nie być wystarczająco widoczny.
-
08-07-2012, 09:35 #5
-
08-07-2012, 10:51 #6Od dawna na forum
-
08-07-2012, 11:31 #7
silvox napisał:
Mowa oczywiście o znaku nr 2.Jesli jest ten znak co na rysunku to oczywiście oznakowanie jest błędne, a mandat za parkowanie przed nim też .. bo za co ??
Za parkowanie przed znakiem jest mandat karny za zatrzymanie pojazdu na skrzyżowaniu, a za znakiem za niestosowanie się do znaku "zakaz postoju".
silvox napisał:
Tutaj też nie wolno, bo masz skrzyżowanie, a zabrania się zatrzymania na skrzyżowaniu i w odległości mniejszej niż 10 m od skrzyżowania. Więc nie możesz ani przed (ze względu na skrzyżowanie), ani za (ze względu na znak B-35). Może Ty napisz, co tu jest nie poprawnego wg. Ciebie?Gdyby była to tabliczka ,,c'' to tak - przed takim zlepkiem parkować nie wolno .. A tu - co widzisz poprawnego ksu ??
M.S. napisał:
Tak się domyślałem, że o to Ci chodzi.Ja się zastanawiam też nad drugą kwestią. Skoro znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, a on stoi na skrzyżowaniu, czy to skrzyżowanie go nie odwołuje?
Takie oznakowanie jak w tym przypadku prawie zawsze budzi wątpliwości. Nie mniej jednak, znak ten obowiązuje od miejsca umieszczenia znaku i nie ma to żadnego znaczenia, że jest umieszczony na skrzyżowaniu (to skrzyżowanie oczywiście go nie odwołuje), choć równie dobrze można by było go przesunąć bardziej w prawo od skrzyżowania, wtedy byłby bardziej widoczny dla wyjeżdżających od dołu w prawo.
-
08-07-2012, 17:08 #8Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Taż Ci postawili znak po lewej byś nie musiał jechać do najbliższego skrzyżowania i sprawdzać czy zakazu postoju nie ma.
A chłopie jedź jak nie wierzysz znakom - będziesz zadowolony ale wiedział nadal nie będziesz nic, bo nie wierzysz znakom.
A jaką Ci niby tabliczkę mieli pod znakiem przymocować, (T-25 C) że przed znakiem nie wolno postoju urządzać ??
Przecież z oznakowania wynika że za znakiem parkować nie wolno bo o to chodziło twórcy organizacji ruchu.
-
09-07-2012, 13:14 #9Ja już wiem o co tu chodzi - ten znak stoi po prostu po lewej stronie !!! Ja cały czas się sugerowałem, że stoi po prawej.. Zwracam honor, kopan
Napisał kopan
A czemu Ty taki nerwowy ?? Luzik - forum jest do dyskusji, a nie do wykrzykiwania swoich racji ..
No to teraz już wiesz - mój błąd ..Może Ty napisz, co tu jest nie poprawnego wg. Ciebie?
-
09-07-2012, 14:11 #10

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks