Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Nie w każdej, ale w opisanym przypadku przez Ciebie (w pierwszym poście) -tak. Czyli jest tak jak pisałeś w pierwszym poście.

Od dawna na forum

zatem w jakiej nie? z zaznaczeniem że tylko ja cofam.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Co za oszczędność słów i błyskotliwe wyjaśnienie.

No bo tak:

Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje …….
    2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

Art. 23.
    1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
    3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

Rozumiem że cofający ma podwójnie, (czy do kwadratu) ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu. no bo przecież dodatkowo się włącza do ruchu.
    A wyjeżdżający ze strefy zamieszkania ma tylko raz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

No ale jak się nie sprostowało pierwszego wpisu ..... bo się nie wie to się dalej brnie w ......

Jeszcze raz napiszę i to jest po raz trzeci więc na pewno mam rację.
    Pojazd cofający ma pierwszeństwo na mocy art. 25

Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    zatem w jakiej nie? z zaznaczeniem że tylko ja cofam.
    Kiedy np. cofasz i jesteś już w ruchu (fizycznym ruchu i tym kodeksowym), a inny pojazd włącza się do ruchu; przodem oczywiście (bo tylko jeden pojazd ma cofać).
    Wyobraź sobie taką sytuację:
    Jedziesz sobie przodem, mijasz parking po swojej prawej stronie, na którym stoi zaparkowany samochód. Tuż za parkingiem na skrzyżowaniu stoi policjant, który kieruje ruchem. Zatrzymuje Cię i wydaje Ci polecenie byś wycofał, ponieważ droga w którą chciałeś wjechać jest nieprzejezdna, ponieważ zdarzył się wypadek. Twoje zatrzymanie wynikało z przepisów, względnie warunków ruchu drogowego (nie ma tu włączania się do ruchu mimo zatrzymania i ponowienia jazdy). Stosując się do poleceń osoby kierującej ruchem zaczynasz cofać i widzisz na parkingu (który wcześniej mijałeś po prawej stronie) pojazd który chce z tego parkingu wyjechać (włączyć się do ruchu) w jego lewą stronę ( w prawo nie może bo widzi całą sytuację i policjanta na skrzyżowaniu). Mimo że cofasz to masz pierwszeństwo w tej sytuacji przed pojazdem, który wyjeżdża z parkingu (włącza się do ruchu).
    Takich przykładów i sytuacji jest wiele.
    O dwóch pojazdach cofających na skrzyżowaniu równorzędnym nie będę Ci tłumaczył, gdyż chciałeś tylko jeden cofający pojazd.

Mam nadzieję, że kolega nie namiesza tu za dużo i znowu nie wpędzi Cię w wątpliwości .

Kopan cóż ja Tobie mogę odpisać...Racz może odpowiedzieć na moje pytanie, które to ja zadałem Tobie, Ty wcześniej dla Viko i na które nie uzyskałem odpowiedzi, a Ty tej odpowiedzi oczekiwałeś od Viko.
    kopan napisał:
    No ale jak się nie sprostowało pierwszego wpisu ..... bo się nie wie to się dalej brnie w ......
    Ja wiem, Ty wiesz, ale znowu wiemy inaczej.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Człowieku cóż ja Tobie mogę odpowiedzieć na pytanie:

CZY: ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu, jest ważniejsze od ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

Takie pytania to nie do mnie, znajdź sobie innego specjalistę od tak frapujących zagadnień.
    Ja nie podołam !!!!

Od dawna na forum

Jaka jest róznica pomiędzy tymi dwoma art? -
    otóż taka iż w przypadku drugiego nie podają iż przy cofaniu (podczas włączania się do ruchu) lecz po prostu przy cofaniu, więc i w tym wypadku. choć to by nie było zgodne z tym co napisał Ksu,czyli nie zawsze.

Ale to co piszesz Kompan też jest logiczne i już teraz sam nie wiem. Może by kontynuować tę dyskusję, co myslisz Ksu?
    Bo wydaje się iż oba przepisy mówią to samo. I dlaczego (z jakiego przepisu by wynikało ) raz przy cofaniu mam pierwszeństwo a raz nie? chyba tylko z tego co pisze Kompan.
    Ostatnio edytowane przez viko ; 16-09-2013 o 17:46

Od dawna na forum

tak się zastanawiam to w wypadku gdy pojazd 2 ( bo chce docelowo jechać w prawo)cofa to w zasadzie miałby pojazd 1 z prawej i była by sytuacja bez wyjścia. Ale generalnie jak przeglądam wątki na innych forach to nikt nie podał jakiejś konkretnej odpowiedzi

Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    tak się zastanawiam to w wypadku gdy pojazd 2 ( bo chce docelowo jechać w prawo)cofa to w zasadzie miałby pojazd 1 z prawej i była by sytuacja bez wyjścia.
    Ten pojazd nr 2 chce w prawo jechać przodem, czy tyłem?
    Mi się wydaje, że ma pojazd z na przeciwka chcący skręcić w lewo. O pojeździe z prawej strony nic nie pisałeś.
    viko napisał:
    nikt nie podał jakiejś konkretnej odpowiedzi
    Bo co człowiek to opinia. Z jednego i drugiego przepisu wynikają takie same dyspozycje. Pojazd nr 2 oprócz tego, że włącza się do ruchu, to będzie jeszcze cofał i trochę więcej obowiązków prawnych na nim spoczywa.
    Może w tej sytuacji wystarczy pomyśleć logicznie. Komu będzie łatwiej, prościej i bezpieczniej włączyć się do ruchu? Temu przodem, czy temu tyłem? Cofanie to manewr nietypowy, podczas którego mamy ograniczoną możliwość obserwacji tego co dzieje się za pojazdem, czy wokół pojazdu. Zawsze większe zagrożenie wiąże się z jazdą do tyłu niż do przodu.
    Oprócz tego, że cofający ma ustąpić pierwszeństwa i zachować szczególną ostrożność, ma on również obowiązek sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia ( art.23 ust.1 pkt 3 lit.a K.D.). Wyraźnie zostało to określone przez ustawodawcę. Jeśli więc pojazd nr 2 (cofający) widzi pojazd nr 1 chcący włączyć się do ruchu, powinien powstrzymać się od wykonywania manewru cofania i jednoczesnego włączania się do ruchu, gdyż na pewno w tym przypadku zagrozi to bezpieczeństwu ruchu, a w najlepszym przypadku ten ruch utrudni pojazdowi nr 1. W takich okolicznościach nie spełni on dyspozycji art.23 ust.1 pkt 3 lit.a K.D.

Od dawna na forum

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    viko napisał:

Ten pojazd nr 2 chce w prawo jechać przodem, czy tyłem?
    zastanawialem się o sytuacji gdy 2 wyjeżdża tyłem. Tz cofa lecz zamierza jechac nadal w prawo a pojazd 1 nadal w lewo.
    tyle że cofając tył musi najpierw jechać w lewo więc ma pojazd 1 z prawej- tak sobie tylko gdybam wg mysli kompana.

Co do reszty to też tak uważam tyle że mam wątpliwości czy "za pojazdem" ozacza też pojazd stojący naprzeciwko (tz gdy 1 jeszcze nie ruszyła i jest na swojej drodze). Ale również uważam iż inaczej być nie może, i cofający zawsze ustępuje w takiej sytuacji. Zwłaszcza gdyby był to ciężarowy który nic nie widzi z tyłu. Tylko pozostaje jeszcze sytuacja cofania już na drodze z pierwszeństwem. Gdzie już jestem na drodze i cofam a tu nagle droga po prawej i pojazd się włącza. I tu zapewne już nie ustepuję? i z czego to wynika? Może te przepisy powinny być bardziej jasne a tak to trzeba głowkować co ustawodawca miał na mysli.

Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    Gdzie już jestem na drodze i cofam a tu nagle droga po prawej i pojazd się włącza.
    Pojazd się włącza do ruchu, a Ty już jesteś w ruchu, więc masz pierwszeństwo.
    viko napisał:
    i z czego to wynika?
    Jesteś w ruchu (nie mam tu na myśli tylko ruchu fizycznego, ale również ten kodeksowy), a pojazd wyjeżdżający włącza się do ruchu (art.17 ust.2 K.D.)
    Może nie powinienem tego pisać, bo pewnie zaraz wywiąże się kolejna dyskusja, ale napiszę bo lepiej żebyś wiedział, że jeśli dojdzie do wypadku i nie będziesz w stanie udowodnić, że nie włączałeś się do ruchu przy cofaniu (że nie było unieruchomienia pojazdu nie wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego w bezpośredniej bliskości pojazdu włączającego się do ruchu), to wówczas będzie współwina.
    Także trzeba uważać.
    viko napisał:
    Może te przepisy powinny być bardziej jasne a tak to trzeba głowkować co ustawodawca miał na mysli.
    Akurat w tej kwestii (mam na myśli cofanie i włączanie się do ruchu) przepisy były bardziej jasne w ustawie prawo o ruchu drogowym z dnia 1 lutego 1983 r. Wyraźnie z nich wynikało iż cofający ma pierwszeństwo przed włączającym się do ruchu. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. zostało już to zmienione.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia