Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 125
    Użytkownik

Cytat Napisał eMx Zobacz post
    Na "rondzie" czyli skrzyżowaniu o ruchu okrężnym jak sama nazwa wskazuje poruszamy się po okręgu. Wspomniany okręg w tym przypadku wyznaczają nam dwa pasy ruchu. Chcąc wykonać manewr skrętu w prawo, lewo, zawrócić czy pojechać prosto musimy opuścić to skrzyżowanie ("rondo"), więc jeśli poruszamy się pasem wewnętrznym to nie ma opcji abyśmy przeskoczyli nad pasem zewnętrznym, musimy go przeciąć, a z przecięciem wiąże się zmiana pasa ruchu -czyli w tym przypadku ustępujemy jadącemu prawym pasem.
    Zauważ, że takie same znaki (A7, C12) stoją przed rondami tz. turbinowymi i mimo tego, że wjeżdżamy na SoRO, nie można tam jeździć wokół jadąc pasem zewnętrznym. To skrzyżowanie jest bezkolizyjne, gdyż tylko prawy pas wjazdowy krzyżuje się z lewym pasem wyjazdowym, ale ten wjeżdżający z pod znaku A7 ma ustąpić wszystkim pojazdom na jezdni ronda.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Danielb/benek (jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności piszecie w podobnym czasie, a i nawet konta w podobnym czasie założone -ale mniejsza z tym)

Cały czas odnoszę się do "ronda" przedstawionego w tym temacie. Pasy ruchu wyznaczone są na nim liniami przerywanymi.

Na rondach turbinowych są pasy wyprowadzające, są zupełnie inaczej namalowane.

Nowy użytkownik

Nie znam Benka, ale podziela moje zdanie. nie wiem po co mialbym sam sobie odpowiadac ja dalej bede stał przy swoim ze znaki pionowe wyznaczaja pasy ruchu. prawy pas wskazuje ze mozna nim jechac prosto czyli wyjechac.

Użytkownik

Danielb/benek (jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności piszecie w podobnym czasie, a i nawet konta w podobnym czasie założone -ale mniejsza z tym)

Cały czas odnoszę się do "ronda" przedstawionego w tym temacie. Pasy ruchu wyznaczone są na nim liniami przerywanymi.

Na rondach turbinowych są pasy wyprowadzające, są zupełnie inaczej namalowane.
    Należysz do tej większości 'znafców' przekonanych, że na rondach można jechać tylko prosto (choć po łuku) a zjeżdżać tylko w prawo. W tym przypadku przy jezdni ronda stoją znaki F-10, które są ponad te które kierowca minął wcześniej. Jeśli znaki miały by oznaczać 'prosto tym pasem jezdni ronda' to jak mówił Danielb z tego ronda nie można by zjechać a 'prosto+lewo' na pasie wewnetrznym byłoby bezsensowne.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Brak słów, wpadasz na forum i po kilku dniach oceniasz tych którzy na forum są znacznie dłużej niż Ty. Nie wypowiadaj się na temat do jakiej większości ja należę i jakie mam poglądy bo nie masz o tym pojęcia. Może jesteś jakimś "znafcą" ale na podstawie tego co piszesz stwierdzam, że nie w sprawach związanych z PoRD i nie w ocenianiu ludzi. Do dalszej części posta poprostu nie chce mi się odnosić -brzmi to jak stwierdzenie kursanta na zajęciach z teorii, który coś tam, gdzieś tam przeczytał usłyszał i myśli, że znalazł niezgodność w przepisach, zagnie prowadzącego i zabłyśnie przed koleżankami...

Nowy użytkownik

Panowie, dajcie spokój 3 grudnia rozprawa, zostawmy już to ocenie sądu

Użytkownik

Brak słów, wpadasz na forum i po kilku dniach oceniasz tych którzy na forum są znacznie dłużej niż Ty. Nie wypowiadaj się na temat do jakiej większości ja należę i jakie mam poglądy bo nie masz o tym pojęcia. Może jesteś jakimś "znafcą" ale na podstawie tego co piszesz stwierdzam, że nie w sprawach związanych z PoRD i nie w ocenianiu ludzi. Do dalszej części posta poprostu nie chce mi się odnosić -brzmi to jak stwierdzenie kursanta na zajęciach z teorii, który coś tam, gdzieś tam przeczytał usłyszał i myśli, że znalazł niezgodność w przepisach, zagnie prowadzącego i zabłyśnie przed koleżankami...
    Jeśli Tobie można sugerować, że jestem kimś innym, to dlaczego ja miałbym sobie żałować sugestii dotyczących Ciebie? Jeśli nie widzisz WYZNACZONEGO pasa wyprowadzającego (konsekwencji znaku F-10) - tak, nieco inaczej pomalowanego - to masz problem.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Nie będę dalej rozpisywał się na temat "inaczej pomalowanego" pasa, ponieważ inni zrobili to wcześniej dokładnie tłumacząc.

Cytat Napisał benek Zobacz post
    masz problem
    Czy na pewno ja?

Użytkownik

Nie będę dalej rozpisywał się na temat "inaczej pomalowanego" pasa, ponieważ inni zrobili to wcześniej dokładnie tłumacząc.

Czy na pewno ja?
    Więc Ci podpowiem. Inaczej - czyli mniejsze odległości między liniami - oznaczają to, że pojazd, minąwszy znak F-10, w tym miejscu jest już na pasie tego skrzyżowania - tu zjazdu (a wynikającym ze znaku F-10) i nie ma prawa tego pasa zmieniać bo ma jechać prosto.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

benek, Ty wprowadzasz jakieś swoje dziwne teorie...
    eMx już dawno wytłumaczył jak powinno być.
    No chyba, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.
    Pozdro

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia