Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

To nie chodzi o to, że "Pan z telewizora powiedział", egzaminator powiedział i przerwał egzamin itd. Wystarczy wiedzieć w jakim celu stosuje się znak poziomy P-4.
    Pozwolę sobie zacytować warunki techniczne dla znaków drogowych:
    Znak P-4 „linia podwójna ciągła” stosuje się w celu rozdzielenia przeciwnych kierunków ruchu na odcinkach jezdni, na których należy wyeliminować przejeżdżanie pojazdów na część jezdni przeznaczoną dla przeciwnego kierunku ruchu...",
    A że są to miejsca wyjątkowo niebezpieczne i często nie mamy widoczności na odpowiednią odległość (np. przy omijaniu autobusu), to chyba każdy wie.
    Czy można jeszcze tu mieć jakieś wątpliwości?

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał kopan
    To żaden argument.
    Jeśli szef nie jest dla Ciebie autorytetem, to kto ?? Biedroń ?? Palikot ?? A może Bielak - ten to dopiero bzdury plecie w tym swoim programiku ..
    Ja rozumiem, że można w jego(Dworaka) wypowiedziach i interpretacjach wyłuskać sprzeczności, ale czepiacie się szczególików, a ciekawe jak z waszą świętością na drogach ..
    Od razu mówię - jam diobeł !!!

Mieszka w
    Podlasie

silvox napisał:
    Ja rozumiem, że można w jego(Dworaka) wypowiedziach i interpretacjach wyłuskać sprzeczności, ale czepiacie się szczególików,
    Kogo masz na myśli pisząc:"ale czepiacie się szczególików" i o jakie szczególiki Ci chodzi?
    silvox napisał:
    ...a ciekawe jak z waszą świętością na drogach ..
    A niby jak ma być?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    To nie chodzi o to, że "Pan z telewizora powiedział", egzaminator powiedział i przerwał egzamin itd. Wystarczy wiedzieć w jakim celu stosuje się znak poziomy P-4.
    Pozwolę sobie zacytować warunki techniczne dla znaków drogowych:
    Znak P-4 „linia podwójna ciągła” stosuje się w celu rozdzielenia przeciwnych kierunków ruchu na odcinkach jezdni, na których należy wyeliminować przejeżdżanie pojazdów na część jezdni przeznaczoną dla przeciwnego kierunku ruchu...",
    A że są to miejsca wyjątkowo niebezpieczne i często nie mamy widoczności na odpowiednią odległość (np. przy omijaniu autobusu), to chyba każdy wie.
    Czy można jeszcze tu mieć jakieś wątpliwości?
    No Ty nie masz żadnych wątpliwości, więc jak stoi pojazd z powodu awarii to Ty stoisz i czekasz aż go naprawią lub odholują.
    Jak stoi pojazd wykonujący prace porządkowe pracownicy zbierają liście, to Ty stoisz i czekasz aż pozbierają
    Jak .... to ....

Człowieku mówimy o wyjątkach w których można te linie przejechać, więc po co mi tu wklejasz mowę o celu stosowania tej linii.
    Wklej odpowiedni przepis - rozmawiajmy poważnie a nie nie na temat.

A tak na marginesie zgodnie z celem stosowania linii podwójnej ciągłej nie liczy się najechanie na tę linię przy lewoskręcie bo linia ta nie służy do kształtowania toru jazdy przy zmianach kierunków jazdy na skrzyżowaniach.

Mieszka w
    Podlasie

kopan napisał:
    No Ty nie masz żadnych wątpliwości, więc jak stoi pojazd z powodu awarii to Ty stoisz i czekasz aż go naprawią lub odholują.
    To jest zupelnie inna sytuacja i ja już się wypowiedziałem na temat omijania pojazdu, który uległ awarii, ale widocznie Ty czytasz nie uważnie moje wypowiedzi. Trudno.
    kopan napisał:
    Człowieku mówimy o wyjątkach w których można te linie przejechać, więc po co mi tu wklejasz mowę o celu stosowania tej linii.
    Na pewno omijanie autobusu, który zabiera/wysadza pasażerów nie jest tą wyjątkową sytuacją.
    Konkludując:
    Ja nie mam racji, egzaminator nie miał racji, prowadzący program "jedź bezpiecznie" nie miał racji, za to Ty masz rację i niech tak już zostanie.
    Pozdrawiam.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał ksu
    Kogo masz na myśli
    Wybacz, nie miałem na mysli konkretnie Ciebie, a chyba takie wrażenie odnosisz..
    Po prostu czytając komentarze pod filmami widać jak ludzie rozpracowują każdą sekundę filmu, każde słowo Dworaka itd - o to mi chodziło ..

Czy mozecie przez kilka dni odpocząć i nie pisać ??
    Może potem spokojniej podejdziecie do tematu ..

Mieszka w
    Podlasie

Wszystko jasne. Rozumiem.
    Ja już napisałem, co miałem do powiedzenia w tym temacie, więc możesz być pewnien, że to mój ostatni post odośnie tego tematu. Myślę, że wszystko jest już wyjaśnione.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Z przepisu wynika że każde nieprawidłowe zatrzymanie zmusza do przejeżdżania przez linię.
    Przepis nie rozróżnia czy jest ono wyjątkowe, czy powtarzające się co chwilę.
    Przepis nie rozróżnia zatrzymań nie wynikających z warunków ruchu ,że wtedy można a wtedy nie można przejechać.
    Zatrzymanie autobusu nie wynika z warunków ruchu.

Więc zgodnie z przepisami omijam autobus zatrzymany na przystanku.
    Żadnego przepisu nie łamię, przepisy złamali organizatorzy ruchu sytuując tam przystanek - to złamanie przepisu zmusza mnie do przejechania przez linię.
    Ostatnio edytowane przez kopan ; 15-07-2012 o 11:35

Użytkownik

Cytat Napisał kopan Zobacz post
    Z przepisu wynika że każde nieprawidłowe zatrzymanie zmusza do przejeżdżania przez linię.
    Z jakiego niby przepisu? Zacytuj ten przepis dla poparcia takiego toku rozumowania, ale dokładnie cytat, który potwierdza Twoje przemyślenia

Cytat Napisał kopan Zobacz post
    Więc zgodnie z przepisami omijam autobus zatrzymany na przystanku.
    A gdzie znajdziemy takie przepisy, które mówią, że można ominąć stojący na przystanku autobus przejeżdżając przez linię podwójną ciągłą?

Egzaminator w TEJ KONKRETNEJ opisanej sytuacji postąpił słusznie i zgodnie z przepisami.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Na pierwszej stronie tego wątku masz zacytowane wszystkie istotne dla tego przypadku przepisy.
    Więc poczytaj, a nie wymagaj cytowania zacytowanego.

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
    4) na jezdni wzdłuż linii ciągłej oraz w pobliżu jej punktów krańcowych, jeżeli zmusiłoby to innych kierujących pojazdami wielośladowymi do najeżdżania na tę linię;

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia