Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52
-
09-07-2012, 23:45 #41
To nie chodzi o to, że "Pan z telewizora powiedział", egzaminator powiedział i przerwał egzamin itd. Wystarczy wiedzieć w jakim celu stosuje się znak poziomy P-4.
Pozwolę sobie zacytować warunki techniczne dla znaków drogowych:
Znak P-4 „linia podwójna ciągła” stosuje się w celu rozdzielenia przeciwnych kierunków ruchu na odcinkach jezdni, na których należy wyeliminować przejeżdżanie pojazdów na część jezdni przeznaczoną dla przeciwnego kierunku ruchu...",
A że są to miejsca wyjątkowo niebezpieczne i często nie mamy widoczności na odpowiednią odległość (np. przy omijaniu autobusu), to chyba każdy wie.
Czy można jeszcze tu mieć jakieś wątpliwości?
-
10-07-2012, 10:51 #42Jeśli szef nie jest dla Ciebie autorytetem, to kto ?? Biedroń ?? Palikot ?? A może Bielak - ten to dopiero bzdury plecie w tym swoim programiku ..
Napisał kopan
Ja rozumiem, że można w jego(Dworaka) wypowiedziach i interpretacjach wyłuskać sprzeczności, ale czepiacie się szczególików, a ciekawe jak z waszą świętością na drogach .. Od razu mówię - jam diobeł !!!
-
10-07-2012, 21:21 #43
silvox napisał:
Kogo masz na myśli pisząc:"ale czepiacie się szczególików" i o jakie szczególiki Ci chodzi?Ja rozumiem, że można w jego(Dworaka) wypowiedziach i interpretacjach wyłuskać sprzeczności, ale czepiacie się szczególików,
silvox napisał:
A niby jak ma być?...a ciekawe jak z waszą świętością na drogach ..
-
10-07-2012, 21:31 #44Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
No Ty nie masz żadnych wątpliwości, więc jak stoi pojazd z powodu awarii to Ty stoisz i czekasz aż go naprawią lub odholują.
Jak stoi pojazd wykonujący prace porządkowe pracownicy zbierają liście, to Ty stoisz i czekasz aż pozbierają
Jak .... to ....
Człowieku mówimy o wyjątkach w których można te linie przejechać, więc po co mi tu wklejasz mowę o celu stosowania tej linii.
Wklej odpowiedni przepis - rozmawiajmy poważnie a nie nie na temat.
A tak na marginesie zgodnie z celem stosowania linii podwójnej ciągłej nie liczy się najechanie na tę linię przy lewoskręcie bo linia ta nie służy do kształtowania toru jazdy przy zmianach kierunków jazdy na skrzyżowaniach.
-
10-07-2012, 22:14 #45
kopan napisał:
To jest zupelnie inna sytuacja i ja już się wypowiedziałem na temat omijania pojazdu, który uległ awarii, ale widocznie Ty czytasz nie uważnie moje wypowiedzi. Trudno.No Ty nie masz żadnych wątpliwości, więc jak stoi pojazd z powodu awarii to Ty stoisz i czekasz aż go naprawią lub odholują.
kopan napisał:
Na pewno omijanie autobusu, który zabiera/wysadza pasażerów nie jest tą wyjątkową sytuacją.Człowieku mówimy o wyjątkach w których można te linie przejechać, więc po co mi tu wklejasz mowę o celu stosowania tej linii.
Konkludując:
Ja nie mam racji, egzaminator nie miał racji, prowadzący program "jedź bezpiecznie" nie miał racji, za to Ty masz rację i niech tak już zostanie.
Pozdrawiam.
-
11-07-2012, 10:51 #46Wybacz, nie miałem na mysli konkretnie Ciebie, a chyba takie wrażenie odnosisz..
Napisał ksu
Po prostu czytając komentarze pod filmami widać jak ludzie rozpracowują każdą sekundę filmu, każde słowo Dworaka itd - o to mi chodziło ..
Czy mozecie przez kilka dni odpocząć i nie pisać ??
Może potem spokojniej podejdziecie do tematu ..
-
11-07-2012, 14:16 #47
-
15-07-2012, 11:25 #48Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Z przepisu wynika że każde nieprawidłowe zatrzymanie zmusza do przejeżdżania przez linię.
Przepis nie rozróżnia czy jest ono wyjątkowe, czy powtarzające się co chwilę.
Przepis nie rozróżnia zatrzymań nie wynikających z warunków ruchu ,że wtedy można a wtedy nie można przejechać.
Zatrzymanie autobusu nie wynika z warunków ruchu.
Więc zgodnie z przepisami omijam autobus zatrzymany na przystanku.
Żadnego przepisu nie łamię, przepisy złamali organizatorzy ruchu sytuując tam przystanek - to złamanie przepisu zmusza mnie do przejechania przez linię.Ostatnio edytowane przez kopan ; 15-07-2012 o 11:35
-
18-11-2012, 19:34 #49Użytkownik
Z jakiego niby przepisu? Zacytuj ten przepis dla poparcia takiego toku rozumowania, ale dokładnie cytat, który potwierdza Twoje przemyślenia
A gdzie znajdziemy takie przepisy, które mówią, że można ominąć stojący na przystanku autobus przejeżdżając przez linię podwójną ciągłą?
Egzaminator w TEJ KONKRETNEJ opisanej sytuacji postąpił słusznie i zgodnie z przepisami.
-
16-12-2012, 16:57 #50Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Na pierwszej stronie tego wątku masz zacytowane wszystkie istotne dla tego przypadku przepisy.
Więc poczytaj, a nie wymagaj cytowania zacytowanego.
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
4) na jezdni wzdłuż linii ciągłej oraz w pobliżu jej punktów krańcowych, jeżeli zmusiłoby to innych kierujących pojazdami wielośladowymi do najeżdżania na tę linię;

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks