Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71
    Od dawna na forum

Cytat Napisał slowdzerson Zobacz post
    Ja już wcześniej w jednym z postów pytałem jaka jest prędkość na takiej autostradzie ale nikt nie odpowiedział bo sam nie wiem a chciałbym się dowiedzieć...
    A co do tego czy piszę prawde, łatwo to sprawdzić, wejść w Google Maps, wpisać Liberec, dać zdjęcie z satelity i powinno być widać tą autostrade...
    A co do tablic może takowe są nie wiem.
    Witam.

Co do terenu zabudowanego i autostrady, to w Czechach jest taka możliwość że autostrada biegnie przez teren zabudowany. Prędkość 80 km/h. Dowód - własne podróże po Czechach i tablica wjazdowa do Czech w Nachodzie https://maps.google.pl/maps?q=nachod...95.23,,2,-3.68
    Ostatnio edytowane przez MaciejP. ; 14-03-2014 o 15:06 Powód: błąd ortograficzny

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Może jakieś inne zdjęcie? Bo na tym zdjęciu to nie autostrada. Chyba, że w Czechach mają inną definicję autostrady.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Jest możliwe, że autostrada biegnie przez miasto ale wtedy jest tam ograniczenie prędkości na tej autostradzie.
    Albo nie jest już to autostrada tylko droga ekspresowa o czym informują znaki

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Może i przez miasto -czyli obszar terytorialny jakiejś miejscowości, ale nie obszar zabudowany

Nowy użytkownik

Pewnie chodzi o to, że autostrada przechodzi przez miasto i przecina inne drogi, ale np. jest nad nimi.

Od dawna na forum

Witam.

eMx - nie patrz na system prawny innego państwa przez pryzmat polskiego.

Macie rację że w Polsce nie znajdziemy znaków "teren zabudowany" na autostradzie - ale tak z ciekawości to niech ktoś wskaże dlaczego teoretycznie by tak nie mogło być, myślę o przepisie.

Wracając do Czech.
    Dam teraz wyjaśnienie o "terenie zabudowanym" na autostradzie dla mniej i bardziej dociekliwych.

1. Dla mniej dociekliwych
    Jest bardzo dobra strona dla Polaków w Czechach. Są tam opisane podstawowe zasady ruchu drogowego, również o autostradzie w terenie zabudowanym. http://polakwczechach.pl/czste-wyjaz...-czeskiej.html

2. Dla bardziej dociekliwych
    Ściągnij ten pdf http://www.autoklub.cz/dokument/1750...19-1-2013.html
    Znajdź
    § 18 Rychlost jízdy /Prędkość jazdy/
    (4) V obci smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km.h-1, a jde-li o dálnici nebo silnici pro motorová vozidla, nejvýše 80 km.h-1

dálnica - autostrada, silnica pro motorová vozidla - droga szybkiego ruchu

Od dawna na forum

Cytat Napisał jaszczomb Zobacz post
    Już Ci to napisałem wcześniej. Jest to DROGA dwujezdniowa dwukierunkowa. Składa się z dwóch JEZDNI jednokierunkowych.
    Rozumiesz, ze jezdnia to część drogi czy nie?
    Skoro na jezdni jednokierunkowej mozna wyprzedzać z prawej to na autostradzie też bo z takich właśnie jezdni się składa. Jadąc autostradą ZAWSZE jedziesz JEZDNIĄ jednokierunkową ale już DROGĄ dwukierunkową.

Czego z tego tekstu nie rozumiesz i o co Ci chodzi w ogóle?
    Witam.

Definicja autostrady w Ustawie Prawo o ruchu drogowym nic nie mówi o jednokierunkowości
    art. 2 Ust. 3
    autostrada – drogę dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi,
    na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczoną tylko
    do ruchu pojazdów samochodowych, z wyłączeniem czterokołowca, które
    na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40
    km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep;

Droga / jezdnia jednokierunkowa zgodnie z ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych jest wtedy gdy jest oznakowana znakiem pionowym D-3 - § 44. 1. Znak D-3 „droga jednokierunkowa” oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.

Zgodnie z tym byłbym ostrożny z twierdzeniem, że prawnie autostrada "Jest to DROGA dwujezdniowa dwukierunkowa. Składa się z dwóch JEZDNI jednokierunkowych.". Oczywiście praktycznie tak jest jak mówisz, ale na potrzeby stosowania Ustawy "Prawo o ruchu drogowym" to już nie jestem pewny.

Może ktoś mocny z prawa powie czy w przypadku Ustawy Prawo o ruchu drogowym i zapisanej tam definicji autostrady, można stosować definicję z Ustawy o drogach publicznych:
    autostrada - drogę przeznaczoną wyłącznie do ruchu pojazdów samochodowych:
    a) wyposażoną przynajmniej w dwie trwale rozdzielone jednokierunkowe
    jezdnie
    ,
    b) posiadającą wielopoziomowe skrzyżowania ze wszystkimi przecinającymi
    ją drogami transportu lądowego i wodnego,
    c) wyposażoną w urządzenia obsługi podróżnych, pojazdów i przesyłek,
    przeznaczone wyłącznie dla użytkowników autostrady,

Ja niestety jestem za słaby w uszach by to stwierdzić
    Ostatnio edytowane przez MaciejP. ; 17-03-2014 o 14:55 Powód: Poprawa błędu

Od dawna na forum

Cytat Napisał eMx Zobacz post
    Może jakieś inne zdjęcie? Bo na tym zdjęciu to nie autostrada. Chyba, że w Czechach mają inną definicję autostrady.
    Na tym zdjęciu to nie autostrada, tylko znak z prędkościami w Czechach postawiony na granicy państwowej. Wyraźnie widać ograniczenie do 80 km/h na autostradzie i drodze szybkiego ruchu w terenie zabudowanym.
    Szersze omówienie, z cytatem z czeskiego kodeksu drogowego, zostało zablokowane aż nie zaakceptuje go admin. Często to tu się zdarza?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

MaciejP.

Prawo to zbiór przepisów i obowiązują wszystkie.
    Jesli przepisy się wzajemnie wykluczają to stosujemy reguły prawne.

To że autostrada posiada dwie jezdnie jednokierunkowe wynika z :

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
    2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
    Ponadto wynika z Ustawy o drogach publicznych.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

kopan napisał:
    Jesli przepisy się wzajemnie wykluczają to stosujemy reguły prawne.
    A czym się różnią przepisy od reguł prawnych?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia