Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 125
    Użytkownik

Cytat Napisał slowdzerson Zobacz post
    benek, Ty wprowadzasz jakieś swoje dziwne teorie...
    eMx już dawno wytłumaczył jak powinno być.
    No chyba, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.
    Pozdro
    Tłumaczenie eMx-a jak powinno być, nawet z Twoja aprobatą dla Jego wizji, nie oznacza, że TAK JEST. Ja nie zgadzam się z tym, że to rondo jest rondem klasycznym ale też nie jest klasycznym rondem turbinowym. Kierowca ma stosować się do znaku T-10, bez względu na to, jakie znaki widział wcześniej, więc w sytuacji opisanej w tym zdarzeniu, jadący pasem lewym NIE PRZECINA pasa pojazdu jadącego pasem prawym.

Użytkownik

Cytat Napisał benek Zobacz post
    Tłumaczenie eMx-a jak powinno być, nawet z Twoja aprobatą dla Jego wizji, nie oznacza, że TAK JEST. Ja nie zgadzam się z tym, że to rondo jest rondem klasycznym ale też nie jest klasycznym rondem turbinowym. Kierowca ma stosować się do znaku T-10, bez względu na to, jakie znaki widział wcześniej, więc w sytuacji opisanej w tym zdarzeniu, jadący pasem lewym NIE PRZECINA pasa pojazdu jadącego pasem prawym.
    Dopowiem; Problem tego SoRO polega na tym, że jedni biorą je za klasyczne a inni za turbinowe. Nie rozumieją znaczenia znaku F-10, który tu 'kasuje' znak C-12 - kolejne zjazdy to osobne skrzyżowania, które należy pokonać wg. wytycznych na znaku F-10.

Nowy użytkownik

Dopowiem; Problem tego SoRO polega na tym, że jedni biorą je za klasyczne a inni za turbinowe. Nie rozumieją znaczenia znaku F-10, który tu 'kasuje' znak C-12 - kolejne zjazdy to osobne skrzyżowania, które należy pokonać wg. wytycznych na znaku F-10.
    Również tak uważam, Proponuje sie przejechać prawym pasem dokoła tego Soro, gwarantuje ze na pierwszym wyjezdzie ktoś was skasuje.

Użytkownik

Cytat Napisał Danielb Zobacz post
    Również tak uważam, Proponuje sie przejechać prawym pasem dokoła tego Soro, gwarantuje ze na pierwszym wyjezdzie ktoś was skasuje.
    Ale w jednym przypadku sytuacja tu, nie jest jednoznaczna. Wjeżdżający z prawego pasa wjazdowego na prawy pas ronda, znaku F-10 nie widział i w tym przypadku na najbliższym zjeździe prawy pas wjeżdżającego, krzyżuje się z lewym pasem wyprowadzającym. Z racji wielkości tego ronda i odległości miejsca kolizyjnego od znaku A-7, mogą być wątpliwości co do pierwszeństwa. W głośnej swego czasu(na interii), podobnej stłuczce na rondzie w Radomiu, sąd uznał winnym tego, co jechał prawym pasem wokół.

Nowy użytkownik

Ale w jednym przypadku sytuacja tu, nie jest jednoznaczna. Wjeżdżający z prawego pasa wjazdowego na prawy pas ronda, znaku F-10 nie widział i w tym przypadku na najbliższym zjeździe prawy pas wjeżdżającego, krzyżuje się z lewym pasem wyprowadzającym. Z racji wielkości tego ronda i odległości miejsca kolizyjnego od znaku A-7, mogą być wątpliwości co do pierwszeństwa. W głośnej swego czasu(na interii), podobnej stłuczce na rondzie w Radomiu, sąd uznał winnym tego, co jechał prawym pasem wokół.
    Wg mnie. Wjeżdżający na rondo powinien ustąpić pierwszeństwa tym znajdującym się już na rondzie, wjezdzając prawym pasem i przecinając zjeżdżającego lewym pasem wymusza pierwszeństwo.

Nowy użytkownik

Jutro 10:00 rozprawa na ten temat. zebrane dowody opinie zdjecia, i filmik w przygotowaniu.

Nowy użytkownik

no i niestety zadnych dowodow nie moglem przedstawic, tym zajmie sie biegły, ale zlozylem wniosek o zapis z monitoringu bo uczestnik zaczał mataczyc nastepna rozprawa 21 styczen

Nowy użytkownik

Mam podobną sytuacje na rondzie AK Radoslaw w Warszawie otrzymałem wyrok nakazowy, na który złożyłem sprzeciw, czekam na rozprawę. W moim przypadku na skrzyżowaniu są światła przed skrzyżowaniem z każdej strony jest ustawiony znak F-10 wydawało by się, że jest jeszcze prościej. Starałem znaleźć w przepisach informacje na temat ronda „życzę powodzenia”. Nie wiem dlaczego niektórzy traktują znak C-12 jako kasujący F-10. Wszystkim którym przedstawiam sytuacje informuje, że nie zmieniam pasa ruchu tylko je prze ci nam. Pasy na skrzyżowaniu są narysowane ale w przypadku złych warunków do jakich znaków mam się stosować stoję na stanowisku, że F-10. Największy żal mam do policji, ze przez ich nie wiedze marnuje czas i pieniądze.

Nowy użytkownik

Hmm wrzuc jakas fote ze skrzyzowanie i pokaz ktorym pasem wjezdzales i ktorym zjezdzałeś, sprobujemy to ocenić, osobiście nie znam tego ronda. oczywiscie zaprzysiąż przy skladaniu zeznać uczestnika kolizji, ja tak zrobiłem i zaczął mataczyć, wiec zlozylem wniosek o nagranie z monitoringu, bedzie sprawe badał biegły. wiec u Ciebie tez na jednej rozprawie sie nie skończy.

Nowy użytkownik

Jeszcze przed rozprawą wniosłem o przeprowadzenie dowodu z opinii biegłego i zwróciłem się do sadu o powołanie biegłego z zakresu ruchu drogowego . co do foty jak rozszyfruje wstawianie pdf to zamieszczę

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia